Wednesday, October 5, 2011

Tips Mengelakkan Rumah Dimasuki Tikus

Semenjak dua menjak ni,si Aki asyik share pasal tips saja kan?? Ok,ini adalah permintaan daripada pembaca sebenarnya.. Contohnya tips yang ini,


Agak banyak respon yang diberi oleh pembaca mengenai tips tersebut (banyak la sangat Aki).. Dan ya,itu juga merupakan tips yang ditanya oleh salah seorang rakan si Aki melalui blog postnya.. 

Manakala,semalam pula, Beaty bertanya dengan si Aki,bagaimana untuk mengurangkan kadar kemasukan tikus ke dalam rumah.. Ok,daripada memberi tips untuk mengurangkan,si Aki bagi tips bagaimana untuk mengelakkan rumah dari dimasuki tikus.. Lagi senang kalau langsung takde kan??

Ok,tips ini agak mudah.. Sesiapa sahaja boleh melakukannya tidak kira di mana anda berada.. 

Caranya.....
|

|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|

 ataupun



Lekatkan Poster ini di mana-mana ruang yang boleh dimasuki tikus.. Sudah pasti mereka takkan masuk kerana terdapat tanda ini di setiap pintu masuk mereka untuk ke rumah anda.. Siapa berani kan??

Lepas tu,tambah gambar-gambar di bawah ni sebagai bukti anda sedang mengugut mereka sehabis mungkin..


Ok,itu untuk gurauan semata-mata.. Sebenarnya,anda hanya perlu memastikan setiap ruang masuk tikus itu ditutup.. Tikus tidak akan dapat menaiki dinding bata,namun di mana ada ruang untuknya mencengkam,maka,dia akan dapat naik dengan jayanya..

Apabila sudah mengenalpasti tempat tikus-tikus ini masuk, sila letakkan minyak hitam ataupun apa-apa cecair yang mampu menyukarkan pergerakan tikus.. Selain itu, pastikan aliran udara di rumah anda lancar,kerana tikus tidak begitu menggemari ruang yang terbuka.. 

Yang lain,si Aki belum uji,sebab,si Aki belum ambil psikologi binatang lagi.. Setakat ni baru menguasai 30% psikologi manusia.. Ho ho ho..



Aki : Sangat tidak suka tikus..

Related Post



12 hacking script:

nGiau said...

ahhhaaa ips yg amat brguna..tpi klu sya tips uk kc lak ada tikus, piara sja kucing bha. :D

chegu carol said...

sandi! LOL!

sejak ada si Tiger dan si Shaqley di rumah, teda sudah bunyi tikus berlumba 100m di atas ceiling. kuat betul bau kucing sampai tu tikus2 terus pek barang berhijrah tempat lain....

beaty said...

ko tau aki sa mau adpot kucing bh ..nanti sa curi kucing fiancee sa ni....
alalalal aki tu tikus mana da pandai mengerti..kalau pasal tu no entry..LOL...

Azeanthy Paiman said...

hahha...tips yg bhaya dr c aki.but aki,geli la tgok org tu msk tikus.yaaakk..

aiEz said...

hahaha,lawak la aki pasal simbol tikus tu,hahaha..;p

aie bela kucing jer,tikus semua jadi lauk dier,hehe..;p

nowriz said...

tips yang menarik.. hahaha..

paling best..

dear tikus.. no entry ya! :p

iya.. tips paling mujarab piara kusing ja..

Aemy Shamy said...

hahaha semat la! konfim lari tu tikus :p
boleh juga diaplikasikan utk lipas bah ni kan? :p

Dida mumin♥ said...

Akidal, saya pernah kasi kapit tikus d pintu rumah terus teburai bah perut dia...eiiiiiii

Charmaine said...

Ish takut nya!

SoLy SoLicious said...

info atas 2, bikin sakit perut aje..haha... nice tips aki... bilik hostel kite ade cik ct besar lagi gebu ni..haissshhh

ken said...

eww.. makan tikus? teruk la.. lol

Zezebel Lair said...

Nasib baik setakat ni belum menghadapi masalah tikus ni lagi...

Sharing is FUN!

[ HOT!! ] This Week Top Rambling..