Friday, June 24, 2011

Bagi Lelaki,Ianya Sensitif

AKI!!! I need U!!

Ah,rasanya,begitu lah kata2 Melody semalam kepada c Aki.(mesti kamurang masis ingat lagi pasal cerita c Melody ni kan??) Wah,c Aki rasa bangga bila ada beberapa orang yang mampu berkongsi kisah kasih mereka dengan c Aki.. Bukan berbangga kerana apa,cuma berbangga kerana dapat memberikan bantuan pernafasan untuk mereka (apa kau ingat CPR ka Aki?? macam2 o ko ni..)

Melody : Aki,saya rasa macam mo nangis ja ni..
Aki : Aik?? Napa lagi ni?? Tell c Aki kunun..
Melody : Boipren saya ba.. Dia marah...

Lalu c Melody pun menjelaskan kepada c Aki yang dia bergurau dengan boyfren dia.. ..


Melody : Kau menderita ka sama saya??
Elang : Oh,Ok.. Ko rasa??
Melody : Saya rasa iya..
Elang : Hm,Ok.. Jadi??

Dan c Aki sangat terasa ketika membaca sharing c Melody ni.. (kiranya macam menahan perasaan,mungkin sebab c Aki pernah mengalami.. Haha)..
Lalu c Aki pun terus bertanya kepada c Melody.. (macam wartawan kunun)

Aki : Mel,kenapa ko tanya macam tu??
Mel : Hm,saya cuma mau main2 ba tu..

Hm,isu yang agak sensitif bagi lelaki.. Percayalah,seorang lelaki,sekiranya ditanya soalan begini,selalunya akan terasa.. Salah satu sebabnya adalah kerana,mereka merasa yang diri mereka,CINTA mereka diragui pasangan..

Dan bagi lelaki,sekiranya soalan seperti ini ditanya,ia merupakan pukulan besar kepada dirinya (macam ada tukul c Triple H jatuh di atas kepala ni)

Aki : Mel,U should minta maaf dengan c Elang.. Trust me..
Mel : Tapi saya kan cuma main2,kenapa mau terasa sangat?
Aki : Yeah I know,but,Isu ni adalah isu yang lelaki paling tidak suka.. Ibarat,dia tidak cukup membahagiakan Girlfriend dia,sampai boleh tanya tu soalan.. Mel,kelelakian Lelaki sebenarnya mudah terusik,bila dia sangat menyanyangi girlfriend dia,dan Girlfriend dia bertanyakan soalan yang seolah2 dia tidak merasa bahagia dengan boyfriend dia.....


Ya,secara jujurnya,seorang lelaki yang betul2 menyayangi seorang perempuan,cenderung untuk terasa hati sekiranya,mereka tidak mampu untuk membahagiakan wanitanya.. Mungkin kita boleh sebut ianya sebagai EGO,namun,soalan2 seperti ini,sememangnya,menggugat kelelakian beliau..


Aki : Mel,lain kali ko harus berhati2 memilih perkataan yang sesuai untuk dibawa bergurau ya?? ^_^.v.. And better ko minta maaf dulu sama Cinta Hati kau tu.. Bincang bagus2.. Rasanya,perkara itu boleh settle juga tu..
 Melody : Ok Aki.. Thanks.. Kalau ko tidak cakap,sampai sekarang saya tida tau ni.. TQ sangat2 ah??

Jadi,gadis2 sekalian.. Apa kata,selain daripada mengharapkan lelaki paham situasi,emosi dan keadaan anda,anda juga membantu Lelaki anda menjaga emosi beliau di dalam hal2 yang sepatutnya.. ^_^.v..

Hidup berpasangan bermaksud saling melengkapi.. Ibarat Tayar Dengan Rim,Rim memerlukan Tayar untuk melindungi dirinya dan berjalan dengan lancar di jalan raya,manakala Tayar memerlukan Rim,sebagai Acuan bentuknya,dan juga tulang belakang untuk menyokong kedudukannya.. (rasa macam Karam Singh Walia sudah c Aki..haha.. Sori ah,perumpamaan ini baru ja kena cipta.. Haha)..
 Maksudnya,seorang lelaki haruslah ,menjadi Tayar kepada Wanita,dan Wanita harusla menjadi Rim kepada lelaki.. ^_^.v..

Renung2kan lah kawan2.. Hahaha.. 


Aki : Segera Mengkaji Hal2 yang tidak disukai c Sumandak,agar tidak menyakitkan hati c Sumandak yang comel.. Haha..


by ©eXYanne Collection

Related Post



63 hacking script:

Azeanthy Paiman said...

waaa..mesti ko minat cinta melody betul2 kan aki..hehe...

sy x puas aty sama penghabisan ceta..bkin panas.huhu..

ABU said...

tabek la aku sama aku ni aki...pakar woooo...

fazrulnoor said...

kau sensitip la aki idop

DiDa said...

oo...baru tau oo...biarpun sy inda tgk melody...*wink*wink*

beaty said...

adei lelaki pun pandai sensetif kan aki..de ingat perempuan ja ni

Aki said...

Kak Yan : Saya suka tgk c Melody ja.. c Melody ni sa wakilkan kepada salah seorang kawan sa yang minta nasihat sama saya ja ba tu slalu.. Hehehe..

Aki said...

Abu : Abu,apa mo tabek2 pula.. hahaha.. sharing jak ba ni.. :-p..

Aki said...

Rul : Sebok ar kau rul,kalau tak bace,jangan komen,aku hack blog kau nanti,baru ko tau.. hahaha..

Aki said...

Dida : Hm,ini bukan cerita Cinta Melody Kak,ni,cerita c Melody(bukan nama sebenar) di dunia sebenar.. Hehehe..

Aki said...

Beaty : Ya Beaty,soalan sebegini slalu menggugat lelaki,tapi,cara diorang sakit hati tu jak yang lain2.. ada yang merajuk lama2,ada yang skejap ja cooldown.. Hehehe..

Anonymous said...

wahh..
pasni klu ada mslh cinta tny sma c Aki ja la..
hehehe...

>> Nang <<

nowriz said...

sy setuju ni entri si aki... ni kes pernah terjadi sama sy.. sekali dia merajuk 3 malam sy tidak dapat tidur.. sms sy, dia tidak balas.. call sy, dia reject..

p/s : tahap sensitif lelaki sukar diduga..

Haryati Molly @ Tunung said...

Lelaki pun manusia biasa juga ba kan aki..Bila suda nama manusia biasa mestila ada bab2 tertentu yg buli buat dorang sensitif..

Chii said...

hmm...yaka? klu sy rs bf sy x peduli sy, mula la tanya mcm2 n buat perangai..haha..tp sebenarnya itu akan melukakan dia?

Aki said...

Nang : Sila2.. share jak ba.. nanti kena post juga tu di blog,dengan bukan nama sebenar.. Hahaha..

Aki said...

c Kak Nor juga la.. pengalaman.. Hehehe.. sukar diduga ah.. :-p

Aki said...

Betul,kalau c Aki,ini la part yang paling sensitif.. hehehe.. jadi,kemungkinan,sama jenis juga la mcam c Elang ni..

Aki said...

Chii : hm,iya.. kadang2,perlu juga untuk perempuan minta perhatian,macam2 cara,tapi,pilih ayat yang sesuai untuk bergurau.. Hehehehe..

dukaruk said...

huhu utak kosong...ada mau ckp tapi tidak tau sumber...

nawal addina said...

pakar ! haha :P

cinta melodi ? hee ~

echaRierie said...

waaa..aki sa suka ni story owh..
senyum2 sa membaca..haha..tp bkn gila r..hahaha..

bha sa fhm tue point di situ..
22 psgn kena bertolak ansur jua tue kn..hehe~

Aki said...

nawal : Pakar?? takde la.. saje je share cite kawan..

echa : Betul!! Ko juga la.. Hehe.. Banyak ni cerita cinta sini ni echa,ko cari ja di Label Love.. Haha..

fazrulnoor said...
This comment has been removed by the author.
echaRierie said...

@Aki : hahaha..nt sa baca r..sa tue silent reader kdg2..haha..malu2 kuceng..miahaha..

Aki said...

sa tau,sebab ko di antara penyumbang source reader juga kan,jadi,sa tau memang ko ada singgah,cuma ko nda tinggalkan jejak ja.. :-p

ChentaEty said...

ui c aki mau jd pengarah drama ney plak..sy kemaruk suda sma crita dirang ney..kin geram..x pandai habis2...ada jak masalah..:)

echaRierie said...

hahaha..ko hantam ja source mu tue kan ? hehe..bha..kali ni sa kasi tggl jejak la ni..hehe :)

Aki said...

Ety : Hm,bukan cerita cinta melody la ni.. ini cerita kawan c Aki,c Melody yang jadi wakil.. Hehe..

Aki said...

echa : kan ada dalam stats tu,sa tingu,ada jak ko punya blog ni di antara penyumbang,maksudnya,ada la ko jadi silent reader tu.. Haha..

echaRierie said...

owh..hahaha..ketahuan..alala..
ttp muka dgn bantal..hahaha..:D

Aki said...

echa : Heheh.. itu yang dulu la.. :-p.. skrg c echa jarang sudah... :-p.. mungkin sebab c Aki nda meninggalkan jejak kali kan?? ;-).. tapi,best apa kalau ketahuan.. :-p

echaRierie said...

ok2..im gonna be ur loyalty reader..InsyaAllah..haha..nda bz sa paling suka BW di blog yg friendly..hehe ~

Aki said...

friendly?? yang camana tu?? :-p

echaRierie said...

atukui tnya lg..org yg peramah bilang..nda sombong..nda ckp kutur..hahaha..begitu bha..

♥ Connie . said...

naaaa, gila-gila sudah haha :D help lah ^^

Aki said...

echa : Oh,gitu ka.. haha.. mana la c Aki tau.. :-p

Aki said...

connie : still can't.. y was dat??

echaRierie said...

@ Aki : hahaha..eh..sa sdh add fb ko..hahaha

Aki said...

sudah c Aki approve tu.. ^_^.v..

♥ Connie . said...

can already can :D

Amiirah-Cassan said...

siuk juga ni aki ! hahaha macam mau nangis baca ni .. hmm , ketara ka paling kuat tanya soalan macm ni ? tujuan nya mo tau bf happy ka nda seja bh tuh . nda sangka bikin dia terasa huhu

Aki said...

miira,banyak lagi cara mo tau bf happy ka tida.. ^_^.v.. Hehehe.. tapi,bukan soalan ini.. :-p

niena shopping2u said...

minat cerita MELODY tu ..walau xbest penghujungnya tpi kira dh betul la tu, isteri mst setia mencintai suami kn..

Aki said...

Ya betul.. Tapi ni cite laen Kak Niena.. ^_^.v..

Yen said...

uii..melodramatic sungguh post ko ni aki..mcm korea2 pla..haha! ko mmg layak jadi dewa cinta aki.haha.

mazeermohamad said...

perasannya ko Aki.. Mwakakakakakakakaka!!!!!

Aki said...

napa Zeer?? hahaha..

mazeermohamad said...

"Aki aku mau mengadu bha nie..." kata Melody.

Yvonne Iman Felicianus said...

Ow..gtu ka?Saya faam suda..ptt la cinta sa marah..

Aki said...

Oh,ko mengalami ka pula ni Evon?? wah,kebetulan oh..

Yvonne Iman Felicianus said...

Iya bha pla.... hmm mau pujuk la ni kn..

Aki said...

nampaknya,gitu la tu Von.. ^_^.v..

Nana Eddy said...

wahh~ ingat kan perempuan je complicated macam ni~ lelaki pun sama je rupenye :) Thanks for the tips! hehe

Suzie Jeffry Salapan said...

kesensitifan wanita blh d tinguk dr mata kasar.tp klu lelaki, mata halus pun nda dpt d tinguk.hahah

Aki said...

Nana Eddy : Haha.. ye,dah namanya manusia,memang camtu ar.. ^_^.v.. Anyway,thanks for reading too..

Suzie : Ya.. ko juga la berbakat..

Aemy Shamy said...

lucu juga ckit entry ko ni sbb ada c Elang & Melody lg..hehe..tp banyak pengajaran..thx Aki..ko sedarkan sy suda...huuhuu..mau nangis pula sy..

Aki said...

Aemy : Thanks.. sa memang sengaja pakai nama artis2 ni,supaya cerita tu tidak nampak realiti sangat.. ^_^.v.. Hehehe.. Relax ja ko Aemy..

Miera said...

uiyoo :) suka :) llki snsitip ah.. he he :) mempercayai dan mnghargai.. heee

Aki said...

aiseh.. suka c Mira ah.. :-p

samizul.net said...

Macam Dr. Sinta sudah aku baca ni, hua3.. Ngam ni tau jadi Kaunselor, ehe3..

Aki said...

Haha.. kalau stakat2 sharing tu,bulih la Bos Sam.. ^_^.v..

sha my heart said...

bagus entri ni.

tak boleh la cakap macam tu,kan?

Bpk radi said...

Buat saudara punya permasalahan ekonomi: hub aki santoro,karna saya sudah membuktikan bantuan aki santoro yang berminat,hub aki santoro di nomor 0823 1294 9955, atau KLIK DI SINI

Sharing is FUN!

[ HOT!! ] This Week Top Rambling..