Tuesday, October 4, 2011

Tips Mengurangkan Kemalangan di Rumah Akibat Cuai

Pernahkah anda sedang khusyuk makan di ruang tamu anda dan mendapati asap memenuhi ruangan tersebut.. Selepas memeriksa,didapati anda terlupa mematikan dapur gas anda.. Bukankah ianya berbahaya??
gambar hiasan

Anda sering mengingatkan diri anda supaya tidak cuai,namun masih tidak berjaya.. Ya,kes kemalangan akibat kecuaian di rumah semakin meningkat peratusannya tahun ke tahun.. Anda mungkin terleka akibat kesibukkan yang melanda diri sehingga anda lupa..

Jadi,bagaimana mengatasi masalah tersebut?? Mengatasinya bukanlah mudah jika anda bukan seseorang yang berdisiplin seperti si Aki.. Ha ha ha.. Ok,cut out pasal disiplin,mari kita lihat cara paling mudah untuk mengurangkan kecuaian diri sendiri..

Mula-mula,sediakan pelan rumah anda.. Tidak perlu terlalu detail,asalkan anda faham,apa yang sedang anda lukis dan boleh membacanya nanti.. Sebenarnya,ini hanya part permulaan..

Kemudian,zonkan setiap kawasan di rumah anda mengikut warna kegemaran anda.. Jadi,masa untuk mewarna!!


 Pastikan warna yang anda pilih mudah untuk dikenalpasti. Contohnya :

Merah - Dapur
Hijau - Ruang Tamu / Ruang Makan
Kuning - Bilik Air
Ungu - Ruang Rehat

Kemudian, kenalpasti ruangan di mana anda selalu berada ataupun mudah dilihat contohnya :


Pintu rumah,di mana kita selalu akan memandang bahagian dalam pintu rumah sebelum keluar dari rumah.. dan...



Kawasan anda beraksi dengan laptop anda.. Anda pasti duduk di sini dan sedang berblogging ketika ini.. Jadi,ini juga merupakan kawasan yang selalu anda lawati di dalam rumah..

Selepas itu,sediakan kertas warna menurut warna zon yang anda lorekkan/warnakan tadi.. Contoh :


Kemudian,di atas kertas tersebut,tulis sebesar yang mungkin, peringatan anda untuk diri sendiri.. Pastikan anda mudah melihat peringatan ini kerana ianya akan membantu anda dengan lebih cemerlang.. Contoh :


Jika anda bukan seorang yang skema seperti si Aki, tulis mengikut kemahuan anda, cukup fungsinya sebagai peringatan untuk anda.. Contoh :


Dan untuk lebih berkesan lagi, sila letakkan gambar artis kegemaran anda bersama nota peringatan tersebut.. Kita sering melihat gambar artis kegemaran kita kan?? Jadi,lakukannya menurut kemahuan anda.. Contoh :


 Siapkan untuk warna yang lain juga!!


Ok,asyik muka si Aki je,mana nak berkesan kan?? Kalau macam ni?? Ok tak?? Lebih menarik dan mudah kan??



Bagi yang lelaki,dinasihatkan memakai gambar-gambar perempuan comel seperti Maria Ozawa.. ha ha ha.. ^_^.v..

Lekatkan semua nota peringatan itu di tempat yang disebut di atas atau di mana-mana yang dirasakan perlu..

Warna sangat memainkan peranan yang penting dalam tips ini.. Sekiranya anda sudah membiasakan diri dengan amaran-amaran di atas.. Anda mungkin harus membukannya kerana risaukan jiran yang bertandang ke rumah anda bertanya yang macam-macam tentang semua itu..

Jadi,selepas anda yakin mengingat semua amaran-amaran yang anda peringatkan untuk diri anda sendiri, anda boleh memilih untuk meletakkan hanya kertas-kertas warna dalam saiz yang mudah dilihat..

Secara tidak langsung,anda pasti akan mengingat di manakah zon-zon yang harus anda periksa apabila melihat tanda warna ini.. Tambahan pula,ianya perhiasan yang comel untuk rumah anda!!! Warna warni gitu..



Selamat Mencuba!!


Adakah artikel ini membantu anda?? Kongsikannya bersama orang lain dengan klik butang recommend di bahagian atas artikel ini..

ataupun

klik butang Share [float] ke facebook wall anda di sebelah kiri post ini.. Terima Kasih!!

Aki : Tips ini belum diuji oleh si Aki sebab si Aki bukan seorang yang cuai!! Ha ha ha..

Related Post



13 hacking script:

Nani said...

aki ada org main kotor guna nama mu di blog aku... tu entry kalam kabut jadi ada lain sikit... nanti kau baca entry baru tu..

meaw said...

wahahaahhahahahaha! merah tanda amaran :)

Nana Eddy said...

eh eh? ahahaha~ waah tips ni macam berguna. Tapi sa tida akan buat kerana, kecuaian sa slalu bukan bab ni~ hehe

nowriz said...

sopaloikes i entri..

iya.. bab2 begini sy mimang selalu awas..

coz tia mo sejarah berulang..

sy ada 2 pengalaman pasal kebakaran..

1- masa kebakaran sy mengemas di bilik.. kalau bukan sebab kucing 'kakai' kaki sy.. sy rasa.. mungkin sy teda sudah di dunia ni...

2- masa kebakaran sy sedang tidur di bilik.. dalam kelam kabut menyelamat.. family lupa ttg sy.. nasib sy terbangun.. huh! rasa seperti mati hidup semula..

beaty said...

wah terima kasi ni post ko..bh sa berjaga2 suda ni kalau d rumah..

erm aki buli bagi tips mcm mana mau kasi kurang tikus dalam rumah?semalm ada tikus d dapur saya

Va Va Voom said...

Wah bagus juga ni tips oh...so far belum pernah cuai lagi la kalo melibatkan dapur gas ne (palis2) tapi org bilang malang tdk berbau..so tdk rugi juga kalo mencubakan.

misya mialen said...

aki, terasa terus aku kejadian ni aki.hahhaha.maka, aku adalah suspect utama sllu lupa;D ok...sdh bt mcm ni;D mcm yg ko suruh;D tq so much ki;D

ekabukanmakcikkau. said...

aku tak pernah lupa tutup dapur gas. mak aku pernah, lepas tu bila meletup mak aku salahkan aku jugakk . ghase nak maki tapi nasib baik aku ni anak yang sangat dikasihi .

Wency Jelson said...

tips yg sgt bagus dan lucu..hahah.. i was planning mau buat rumah thn dpn, bgs jg ni kalu dipraktikkan tau..ngehehe..

SoLy SoLicious said...

hahaha..bunuh dapur gas...aki2..lawak benor ha die ni

kay masingan said...

hahaha..bunuh dapur gas kah aki
saya pula kena begini. bunuh sterika selepas guna..heheh

Aemy Shamy said...

haha just like my dad, almost semua ruang d rumah dia letak warning..sbb dia jenis yg pentingkn keselamatan & amalan berjimat..psl dapur gas konfim dah ada..yg lain2 cntohnya, tutup paip dengan rapat, jgn biarkan paip terbuka ketika memberus gigi, jgn buka peti sejuk terlalu lama, etc etc....mcm d sekolah kan...

Yastro said...

Waaaa...merah,ijau ,kunin segala2nya ada kat mata aku bila masuk blog nih.....hehehe
"bunuh keta bila dh sampai kat umah"...hehehe

Sharing is FUN!

[ HOT!! ] This Week Top Rambling..