Thursday, July 28, 2011

Trauma Doktor Gigi!!

OK,terlebih dahulu,thanks kepada Aemy,untuk post INI!! ^_^.v.. Nobody comment one of myself that honest.. si Aki suka!! ^_^.v..

Hm,okay,siapa di sini ada FOBIA terhadap Doktor Gigi ataupun dentophobia?? Haha.. OK,terus terang,si Aki langsung tiada sebarang Fobia terhadap bidang perubatan.. Mana2 bahagian,sekalipun melibatkan bedah siasat mayat..



Kenapa ada entri pasal ini?? Ok,tadi,ketika minum pagi bersama rakan sepejabat si Aki,tiba2 timbul soal Doktor Gigi. Ini semua pasal si Aki mula cakap pasal si Sumandak yang sekarang sedang on the way jadi Nurse Gigi.. ^_^.v..


Hm,masi ingat lagi waktu sekolah rendah?? Pemeriksaan Gigi pertama ketika Darjah 1?? Hahaha.. Rasanya,semua mesti masih ingat sebab kebanyakkan rakyat Malaysia mendapat pemeriksaan gigi pertama pada umur 7 atau 8 tahun!! Best kan?? (ada orang sedang ketawa terbahak2 bila mengingat semula kisah beberapa tahun dahulu?? Haha)






Ok,masih ingat,sewaktu pemeriksaan gigi pertama tu,bermacam2 karenah dapat kita lihat.. Ok,sepanjang pengalaman si Aki,yang paling best adalah,salah seorang rakan sekelas,berlari keluar dari bilik pemeriksaan,dikejar nurse sampai ke pagar sekolah,lepas tu,dia hilang lesap entah mana..

Dengar2,dia balik rumah dan 2 hari selepas kejadian,baru dia pergi ke sekolah semula.. Beg sekolah,tinggal di sekolah sepanjang ketidakhadiran beliau.. Haha..



Kenapakah kebanyakkan kita selalu risau apabila tiba soal kedatangan Doktor Gigi?? Mari kita lihat sebab2nya..

1. Senior2 kita seringkali menakut-nakutkan kita
    cth - Doktor Gigi cabut gigi pakai playar!!
          - Doktor Gigi jarum gusi pakai jarum besar!!



2. Apabila melihat orang yang lebih tua dari kita sakit gigi,kelihatan sangat teruk. Dan mereka juga berpendapat,Doktor Gigi adalah penyelesaian terakhir!!..



3. Melihat rakan2 yang cabut gigi,mengigit kapas.. Hahaha..



Persoalannya,apakah benar seperti yang digembar-gemburkan oleh senior kita?? Sudah pasti,tidak kan?? Jadi,apa yang kita perlu takut dengan doktor gigi?? Rasanya,takde kan??

Kesimpulannya,lalui sendiri setiap pengalaman itu,sebelum kita membuat keputusan,yang perkara itu menakutkan,dan tidak harus dicuba. Tapi,ketakutan zaman budak2 tu,best juga,sebab kita boleh tengok kawan2 yang takut tu dengan gelagat lawak mereka.. Kepada yang memang takut itu,ini lah masa untuk berubah!! ^_^.v..



Aki : Paling Best adalah Part Gosok Gigi beramai-ramai.. Haha..


by ©eXYanne Collection

Related Post



14 hacking script:

Mixhedryanson said...

Jangan trauma bha.. hahaha :P

Aki said...

Mix : Ko mimang nda baca kan?? hahaha..

Wency Jelson said...

iya aki..siok ni.sa ingt lg masa thn satu, km kna suru baris tepi longkang pastu berus gg beramai2..pnya siok kan dpt berus gg+colgate free..

echaRierie said...

hahaha..eya lucu kalau igt..
err..ada tue menangis lg..adoi..wakaka..

Aki said...

Wency : Pok free ja kan.. TApi jumpa tu kawan2 yang 8 tahun skali berus gigi,tingu durang punya colgate d lantai,bedarah2.. eishh.. hahah..

Aki said...

echa : Kalau kau,camana?? ^_^.v..

Elih Japahar said...

teringat time masih darjah 1, pas kena bius terus meludah tapi terludah di baju sendiri..tau lah kan baru kena bius, jem bah mulut hahaha

nowriz said...

hahaha... best2.. suka part berus gigi beramai-ramai..

masa tu, sy dapat berus gigi & colgate & cawan plastik percuma lagi.. pastu pagi2 kena suh berbaris & mencangkung di luar kelas oleh tu nurse..

yeah berus gigi ramai2.. oh! indahnya kenangan itu..

nunui Joe said...

Haha nasib saya tidak takut dulu. Kena 'burr' gigi. Rasa sakit ngiluuuu huhu

a-Me said...

nasib sa pn xda brapa tkut oh.. hihi.. then x jga sa pnah ksi cabut gigi slama kna cek2 bgitu d skolah.. :p Mmg best la yg berus gigi rmai2 tu..

kay masingan said...

cabut pakai player ah...mimang bikin takut o kalo mcm itu.
dulu my late father cabut gigi kami guna benang ja. kasi ikat tu benang di gigi yang goyang2, then tarik...tidak sakit sangat pun.
last week sia p cuci gigi n tampal 2 gigi...

♥ Connie . said...

okey, ingin saya meminta puji HAHA, gadis yg x takut dentist, last tuesday, i asked the denstist,

C : doc, sa mau cuci gigi lah, how is it?
D : x perlu lah, gigi kamu okey ja, xperlu.
C : tp kalau sya mau juga?
D : x perlu lah, saya kata x perlu, gigikamu sihat saja.
C : err, btul ne doc? (dlm hati blg kureng lah)
D : ya betul, gigi kamu sihat saja.
C : senyum2 kambing :P wewit !

HAHAH, LOL

sa paling rajin jumpa doctor gigi time primary scul sbb scul kami ada khas bilik utk dental care :D tp sa d tepi2 student yg mau kena cabut gigi sambil ckp ma kwn2 : "ui, x sakit tue, cabut saja" :P HAHAHAHAHA





I MISS ARIANNE SO MUCH, our good old times T.T

beaty said...

menyingkap kenangan betul ko ni aki..hahah sa suka tu yang berus gg ramai2 ni..

erm..aki dulu sa x takt ni kena periksa gg,..bila ada yang buruk kan pigi cabut pun x takut..sa ingat g..mama sa pun cerita juga.

ada satu kali waktu p klinik mau cbt gg ada yang anak cikgu kan penakut..dia mintarok lagi dlm klinik menangis tidak mau kena cabut..berlari2 tu mama dia p kejar..lelaki lagi tu..

dn bila sa sudah tua bangka baru sa jadi penakut banyak ni

Yvonne Iman Felicianus said...

iya bha ka. paling best berus gg reramaai..ferst time sa cabut gg darjah 4 punya sakit sa tgk tu jarum nasib sa nda pingsan..

Sharing is FUN!

[ HOT!! ] This Week Top Rambling..