Tuesday, June 14, 2011

Ini Entry Bahaya

Amaran : Entri ini mengandungi 3 Alihbahasa Yang Di Karutkan Oleh c Aki.. Sila pastikan anda bersedia untuk membaca


 *****************
DUSUN


'Akiiiii' ka di tambalut2ku kasasari... Tikid tadau,haro nopo mongoi pongintong doho hiti.. Atukkoi,POUNSIKOU no kama tambalut ngawi,tu aparu no mongoi hiti bolog [blog] ku ti.. (koilo ko no gia,mingulau2 nopo e Aki)..

Hahaha.. <-amu no ti man 'translate'on kio?? haha..

Amu oku podi kosorou kopio,nga,soroh2on ku nopo,iti nogi tulan (tulan ko Onom) do nosorou2 d Aki katanud isio ti iso kumpulan.. Ngaran nopo dau nga 'We Are Sabahan Blogger Mania' ka komoyon.. Atukkkkkk...     (iti blog no kama.. haha)


Om iti nogi ka ka kumoinsan do tumanud ka e Aki ti komoyon do BOTM.. (amu oku gia koilo nu nu e lo,tu molohing gia.. hahaha).. Nga,okon ko iti barasan e Aki ti.. (kada yokoyu mingirak hino.. adihhh...hahaha...)


Om,kasanangan ku ko nopo ti kumpulan nga,ogumu gia tambalut.. Om,iyolo nopo gia ngawi mongoi intong d Aki kasasari (miagal no dika.. haha).. Iri noh,haro nopo tambalutku mantad Sabah,isai nopo la,mimbolog2 nopo ka ka eyolo om,hiti no sunudan d Aki di nondo..  Atuk... (kada pingirak kangku di tanganak..)
 
Om,iti no gia boroson d Aki ti.. tu,Mimbolog kou nopo om,kada no lihuai tu,Mogihum Tokou ngawi ti Doh Tambalut,okon ko Rogon.. Hahaha..  

Om ba,iri no kio... Babai ka d Aki... Yuhuuuuu....





************************ 
 
ENGLISH


'Akiiiii' shout my friend always..... Everyday,there will be some of c Aki friend will get here to see c Aki.... Yeahhhh,a very great BIG THANKS to all of you,that always been here on my blog.. (as you know,c Aki always going crazy)..

Hahaha..<-there will be no way to translate this huh?? haha

I don't remember that much,but,as per in my mind,It's early this month (June) that I think I join this group.. And it were named 'We Are Sabahan Blogger Mania' .. Yeahhhhhhh...  (referring to this blog. haha)
 
And of course,this is Aki's first time to join this something called BOTM.. (i don't know this much,yeah,such an elderly... hahaha).. But this is not that Aki really want to say... (don't dare to laugh at me... heyy.....haha)

And,what does Aki love so much about this group is,there were plenty of friend.... And,they were those who always been here (just like you.. haha).... That's why,if Aki knows anyone from Sabah,yeah anyone,plus,if they were a blogger,this was the page that Aki would suggest them....  Yeah... (don't laugh at me like I said Kiddo....)
 
I think,that's all Aki want to say.. and,please don't forget,We're blogging to find another new friend,and not Devil.. Hahaha..  

OK,That's All... Aki want to say good bye... Yuhuuuuu....




************************ 
 
Sabahan MALAY (Special Edition)


'Akiiiii' teriak tu kawan selalu...... Hari2 ada ja kawan2 c Aki yang selalu datang pi tingu2 sini.... Wahhhhhhhhh,TERIMA KASIH banyak-banyak sama kamurang yang rajin betul pigi sini Blog c Aki ah.. (kamurang tau juga kan,c Aki ni mengarut ja kerja)..

Hahaha..<-kalau ini,macam mana la mo terjemah ni kan?? haha

c Aki tida ingat sangat,tapi,c Aki rasa2 la kan,dalam awal bulan ini la (Jun) c Aki join ini satu group.... Durang dinamakan 'We Are Sabahan Blogger Mania' .. Wahhhhhhhhhhhh... (untuk ni blog ja la.. haha)

dan Semestinya,Inilah kali pertama c Aki ni,menge'join' sesuatu yang menarik seperti ini BOTM.. (c Aki ni tida tau sangat,yalah,orang tua kan.. hahaha).. Tapi bukan ini ba yang c Aki mo cakap sebenarnya.. (jangan kamurang kasi ketawa c Aki... awas.....haha)

Dan,apa yang c Aki suka sangat pasal ini kumpulan kan,banyak betul kawan2 ni.... Dan diorang la yang selalu ada datang sini tu (macam kau la.. haha)...... Itulah kalau sekarang kan,kalau ada kawan dari Sabah yang c Aki kenal,siapa2 la,apalagi kalau dia blogger,ini la page yang c Aki cadangkan sama durang....  Wahhhhhh... (jangan ketawa sama c Aki sa bilang tu anak2.....)
 
Hm,,itu ja lah c Aki mau cakap.. dan janganlah lupa,kita ni,mo Blogging,cari kawan baru,bukan setan.. Hahaha..  

Ba,itu ja lah.... c Aki mo cakap babai sudah ni... Yuhuuuuu....

 
********************
 
 
Aki   :    Hm,semoga segala Karutan yang dikarutkan ini,dapat dipahami orang.. Kuyak..
 

by ©eXYanne Collection

Related Post



28 hacking script:

Michelle Sung said...

dlm 3bhasa smua ni, yg last ni ja barulah sa fhm btul2 hahaha atukoii osian tomod koi.. haha

Aki said...

itulah sa sediakan alihbahasa sampai 3 tu Mic.. hahaha.. ^_^.v..

Amiirah-Cassan said...

awal2 baca , rasa macam mau memaki si aki ni.. tgk punya tgk , nasib ada translation di bawah . hahahaha

Cahya Qasehnya said...

gud luck nopo. :))

Aki said...

Hahaha... akhirnya,pigi penulisan asal c Aki juga yang ko selesa kan Miira?? hahaha..

Aki said...

CQ : Hahaha.. Gud Luck sama yang bertanding la. c Aki ni just perhiasan ja sini ni.. ^_^.v..

-=d.o.d.o.t=- said...

hahaha...dusun sebelah mana tu? kasi la buat page untuk dusun2 berkarya..hehehe

Aki said...

sa pun tia tau dusun sebelah mana ni.. sebelah tambunan mungkin.. hahaha.. campur telipok sikit..

whywhy said...

BOTM! gud luck aki...gannbate...! hehe..dua ja bahasa..kwang3

beaty said...

bh osonong ne d kepio ti aki. salamat berjaya tumanud BOTM.

dusun ranau pun ada pondo ni aki..heheheh

nowriz said...

dulu2.. masa study sy ramai kawan orang dusun... ada 1 lagu sy minat & ingat sampai sekarang... tu lagu jestie alexius-kosorou kopo nangku doho... 1 lagu tu saja sy tau pun... wahaha... apa2pun betambah juga la voca-dusun sy.. tapi voca-dusun yang jiwang la... kuikuikui..

lumangad oku dika.. odoi!! matai..

BTW, gambate aki!!

DiDa Licious said...

Baino noh si aki!...ba ma'an no koti aki, topoton no kopio...haro nopo da undi sms, undion ku ika boh....(ksjfisytvnx)-good luck ba komoyon diti in Germany ka di kodu-kodu...^^v

Aki said...

Why2 : Terima kasih Y!!! hahaha.. ^_^.v..

Beaty : om,iti no ti.. wah.. campur sampai pigi ranau ah??

Nowriz.. ko mo sa nyanyi utk kp?? heheheh..

DiDa.. ko punya dusun juga la pling dkat sama dusun sa.. hahaha..

ABU said...

hahaha lama sudah ndak dgr bahasa sbh..

Aki said...

sama lah Abu,sa dengar yang TAKDE2 ja tiap2 ari skrg.. hahaha..

saveqmm said...

gempak la ko aki..aku belum dapat idea lagi ni...huhuhu...

OrangeFay said...

Osonong noh kopio tu haro tulun dusun hiti ie koilo momboros do dusun! Ehee~ Bila sa baca trus sa pun rasa " I am proud to be Dusun" wlaupun nda dpat A kadazan dusun dlu2 time sikul~ :D

Aki said...

@Sabek : Gempak apa.. sa hantam ja ni.. hahaha..

@OrangeFAY : Atukkoi,songira po mimboros dusun okon ko hiti?? Hehehe.. ^_^.v.. Sa nda pernah ambil kelas kadazan pun.. sa ikut2 kawan ja baru sa tau.. haha..

Pink Diva said...

Blank sia baca..seb bek ada translate..

Nice entry dear..99% points from me..:)hikhikhik!!!

Aki said...

Kak Pink,ko punya entry pula,sa bagi 100!! Hahaha.. ^_^.v..

misya mialen said...

Mataiii.aku x fhm lansung tau.hahahah..kesian ni.nasib yg second n last tu blh jg fahaM;D

Aki said...

Kak Misya,baru Dusun,bahasa major di sabah.. kalau c Aki cakap murut?? hehehe..

~NieZa~ said...

nah ambk kmurang..nda ku paham dusun tu..hahaha mntap la aki!

Aki said...

Cikgu Nij,nda paham ah?? rugi.. Hahaha...

tity said...

bgs jg ada ni BOTM o kan..tgk, blh sdh sa bljr dusun sini..

papun, good luck!!

Aki said...

TQ Tity

^_^.v.. ko mo belajar apa lagi?? c Aki ni multilanguage.. haha..

Elih Japahar said...

Bahh Aki..sia follow kamu, aramaitiiii~~!!

saveqmm said...

tahniah aki..sudah ku katakan ni entri gempak oo..

wakakak ko punya pic yang rambut warna putih ka tuh??
macam ada rupa ahlong sudah ooo..

AKILONG...MUAHAHHAHA...

Sharing is FUN!

[ HOT!! ] This Week Top Rambling..