Thursday, July 7, 2011

Kawan Yang Terlalu Setia??

Ok,Mari kita tengok ni.... Ini merupakan cerita kawan kepada kawan c Aki.. Haha..

Situasi      :

Kawan saya A dulu kapel sama seorang perempuan bernama B (yalah,takkan kapel laki ngan laki kan?).. selama bertahun2 jgklah..
tapi last tu, c B kawen dengan C.. (aiks,kes curang nampak)
ikut cerita A, bahawasanya B ni terpaksa kawen dengan lelaki tu sebab keluarga B terlalu byk terhutang budi ngan keluarga C..
so terpaksala diorang putus kapel.. (wahh.. melampau..)

Masalahnya, A ni langsung tak dapat melupakan aweknya, B..
Dan A ni selalu sangat dah SMS ngan saya nak minta tips untuk melupakan,tapi tetap tidak berguna....


Then,satu Hari,A cakap dengan saya,yang dia dah padam segala Mesej dari B dan yang berkaitan....
tapi bab Pic, dia masi tak sanggup..
A hanya padam apa yang dia sanggup sahaja..
A terasa sangat sukar untuk melupakan B..

Saya suruh A buang semua yang patut sebab geram, dah bagi tips tapi tak digunapakai.. Namun A tetap tak sanggup.. (apa daaa... minta nasihat tapi tak pakai..)

so, pening kepala saya bagi A nasihat..  tapi tak makan saman..
Terlalu setia..





Cadangan     :

Hm,kes2 begini nampak macam dalam DRAMA TV jak.. (haha.. ingat ini Sinetron Indonesia?? Atau Drama Melayu??)  Hm,Ok,kes2 gini,memang jarang.. Coz,kalau c Aki,pagi putus Cinta,tengahari,cari GF baru dah.. Hahaha.. (tembirang la ko sana Aki)

Ok,sebenarnya,kalau jumpa orang yang terlalu setia macam ni,nasihat saja memang tak berbaloi.. kenapa?? Sebab,sebenarnya,susah untuk melupakan c dia yang dicintai.. (Chewahh.. hahaha)

Jadi,sebenarnya,daripada melupakan,better temankan dia.. c Aki maksudkan di sini.. Sibukkan dia,sampai dia tiada masa untuk memikirkan tentang c B ini tadi.. Maksudnya,be there for Him.. kalau betul kita nak tolong la..


Sebab,sebenarnya,c Aki pernah jumpa kes begini sebelum ni... Dan cara c Aki,c Aki hanya menjadi pengganti kekosongan itu.. Maksudnya,elakkan bercerita pasal Cinta yang bakal membuatkan c A teringat semula dengan c B.. ^_^.v..

Hiburkan dia,mengarut dengan dia.. pastikan dia tiada masa untuk berfikir pasal c B.. Kalau masa bersendirian tu,bila dia terfikir,itu memang kita tak dapat halang.. Tapi,sekurang2nya,ketika bersama dengan kita,ambil semua masa yang dia ada untuk menumpukan perhatian dia terhadap kita ataupun benda lain..

Elakkan menimbulkan soal2 cinta... dan Biarkan dia sendiri sedar,bahawa,Perempuan bukan hanya seorang dalam Dunia.. Dan Perjalanan Hidup,masih jauh lagi.. (kalau tida mati awal la.. Haha)

OK?? Setakat ini,memang taktik ni ja yang berkesan.. Kita tunggu pembaca lain,ada cadangan lain atau apa.. ^_^.v..





Aki : Aiya,teringat pula cerita lama yang mengguris jiwa lelakiku.. T_T.v..

by ©eXYanne Collection

Related Post



27 hacking script:

ABU said...

suru dia cari yang lain jak la aki..ndak paya pening kepala

Amiirah-Cassan said...

hehehe sukung cakap c abu ! haha

Yen said...

biarkan seja dia aki..give him time, mcm urang puti bilang "time will heal everything"..masa akan mengubat segala..hehe.

Chii said...

Aki, same thing happened to my BFF. Tapi ubat yg betul2 baik utk melupakan seseorang tu ialah "masa". (plus sokongan dan usaha la)

Your friend will come around :))

Aki said...

Abu : Kalau c AKi,memang itu la penyelesaian dia.. Hahaha..

Aki said...

Miira : Ko ni,men sukung2 jak.. haha..

Aki said...

Yen : Hm,time will heal everything ah.. masalah dia,kalau time dia sudah sampai,nda juga heal2,melampau tu..

Aki said...

Chii : Hahaha.. Maksud dia,masa memang main peranan,tapi,still kita tetap kena buat kerja kita kalau kita btul2 sayang.. ^_^.v..

echaRierie said...

@ AKi : kalau kita sdh nasihat try kwn dgn kwn2 lain spya dpt lupa or dlm bhsa ksrnya "pegila cari baru" tp dia nda mau cari lain jgk..apa mcm ?

haha..

Aki said...

makanya,jangan suruh dia cari lain.. ^_^.v.. Just be with him,hiburkan hati dia c Aki bilang tu.. N please,jangan kasi carita pasal cinta ma dia.. ^_^.v..

echaRierie said...

@ Aki : erm..kalau misalnya dia cari kawan si A ja bila dia TERpkr si B ja apa mcm ?

Aki said...

echa : Hm,itu agak susah la.. tapi,bagi c Aki,itu let him be like dat.. cuma,selagi mampu,buat dia lupa pasal c B.. ^_^.v..

echaRierie said...

Aki : err..ssh jgk kali org begitu kalau keras kepala mcm batu..mau teman tp jauh cmna r ? haha..kalau msg pula kerja kali dia..haha..
bila TERigt baru mau kasi cerita nah itu pyh kali r..tp sa hrp dia sedar jgk biar lmbt..hehe

Aki said...

Hm,main msj pun bulih ba.. Hehehe.. ^_^.v.. Tapi,no worry,macam yang diorang di atas2 tu cakap,Time Will Heal.. ^_^.v..

aKu_aG said...

prnh jumpa kes yg sama....x mkn saman jgak..hahaha...dia ckp ke mana2 jak dia pgi...nda ble dia lupa jgak...

echaRierie said...

@ Aki : yeahh..haha..
nah..tgk ckp si aKu_aG..hehe

Aki said...

tu lah.. kdang2,kita memang betul2 mo tolong,tapi diorang sendiri pun tida mo tolong diri sendiri,jadi,kita pasti nda dapat buat apa2.. kan??

nunui Joe said...

Itulah tu org bilang kalau dia sudah betul-betul setia tiba-tiba jadi begitu susah oo rasa. Alah bunga bukan sekuntum pun bilang sama dia aki. Kalau dia tidak dapat terima tampar jalah dia satu kali. hahah.

P/s : bikin takut itu header c aki. kekekek

Aki said...

kak Nunui : Hm,besalah.. lumrah becinta.. perangai pula masing2.. haha.. Hm,kiut kan tu header.. ^_^.v..

Azeanthy Paiman said...

punya setia dia tu....

tp cian la bh mau setia2 lg..suruh la dia cari laki jak aki..

Aki said...

Kak Yan : Kalau dia cari laki.. jadi gay pula dia nanti.. masalah tu.. :-p

Diary oF Mine said...

suru dia cari baru la... kan sng... hehehe... tamat.. :D

Aki said...

DoM : masalahnya,itulah,dia nda mo.. Hahaha..

Diary oF Mine said...

paksa jak dia.....!! :D

Aki said...

ah,itulah masalah dia,cinta tidak boleh dipaksa.. ^_^.v.. hahaha..

nowriz said...

kes yg slalu sy jumpa... Helena & Seth clash.. Yuna BFF pula kepada Helena.. Seth minta Yuna jadi penasihatnya.. At the End, Yuna kapel dengan Seth... Wahahaha...

Aki said...

hahaha.. tu example ba.. semat la.. kes2 yang besa terjadi.. ^_^.v..

Sharing is FUN!

[ HOT!! ] This Week Top Rambling..