Monday, September 5, 2011

Cara membuang Facebook chat virus "hi.how are you?"

re-share dari TimVSAedlex.com


Cara penyebaran:
Penyebaran bermula di facebook chat dan berjangkit kepada sesiapa yang meng-klik pautan.

“hi. how are you?”
*Jika anda reply mesej, chat akan otomatik menghantar anda:*
“Wanna laugh?  ”
*Jika anda reply sekali lagi, chat otomatik akan menghantar :*
“It is you on the video ?)) want to see?)”
*Jika anda reply sekali lagi, chat otomatik akn menghantar anda pautan meminta anda klik*
Sila share Nota ini kepada rakan anda, keluarga anda, dan ke facebook anda tanda prihatin kepada sesama insan

Jom buang virus!
Jika komputer anda sudah dijangkiti virus dan tidak dapat mengakses laman Facebook, sila lihat cara 1.

Cara 1 :
Sistem operasi windows mempunyai file dipanggil "hosts".
Buka "hosts" file.
Sila ke "Start" pada komputer anda dan pilih "Run"/.
Dalam "Run" dialog taip:

c:\windows\system32\drivers\etc
******************************



Untuk Windows NT & Windows 2000
C:\winnt\system32\drivers\etc
Windows XP, Windows Vista or Windows 7
C:\Windows\System32\drivers\etc
Klik OK (Buka beberapa file)
Cari file bertajuk "hosts" dan "double-click". Sesudah buka, sila buka file tersebut dengan memilih program " Notepad" dari program yang ada.

Edit kemudian save file "hosts" tadi.

Dalam file "hosts" tadi akan ada satu baris seperti di bawah.
CARI BARIS INI: facebook.com (CONTOH: “127.0.0.1 http://www.facebook.com” )

Sila buang “127.0.0.1 http://www.facebook.com”
Tutup file "hosts" dan save.


Cara 2:
1. Buka "Task Manager" ( Ctrl+Alt+Delete)




2. Cari dan buang dengan "end processes" program bawah:
fbtre6.exe
mstre6.exe



3. Buang file registry :
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Current Version\Run\”systray” = “c:\windows\mstre6.exe”HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Current Version\Run\”systray” = “C:\Windows\fbtre6.exe”HKEY_CURRENT_USER\AppEvents\Schemes\Apps\Explorer\Navigating;
CARA: 




Buka "Registry Editor". Klik "Start" kemudian cari "Run". Taip "regedit". Kemudian klik"OK"



Window baru akan terbuka, dan taip "regedit". kemudian klik "OK"



Cari file virus tersebut dengan mengikuti langkah di bawah:
HKEY_LOCAL_MACHINE > SOFTWARE > Microsoft > Windows > Current Version > Run > ”systray”

Untuk memastikan sebelum anda membuang file, sila cari "c:\windows\mstre6.exe" dan tekan delete.

PERHATIAN: JANGAN SESUKA HATI ANDA MEN-DELETE FAIL YANG ANDA SENDIRI TAK PASTI. KOMPUTER ANDA BERKEMUNGKINAN TIDAK DAPAT START JIKA ANDA TERSALAH DELETE FILE.

Buang file di bawah:


C:\\Windows\\fbtre6.exe
C:\\Windows\\fmark2.dat


Info tambahan:
-Bersihkan "start up" komputer anda (msconfig), dengan program ccleaner.
-Sila scan komputer anda dengan anti-virus (memastikan virus sudah dibuang).

Jika akaun facebook anda telah diambil alih, dan telah digunakan untuk menyebarkan SPAM facebook chat;
ANDA PERLU MENGIKUTI LANGKAH INI.
- Reset password akaun facebook anda dengan mengklik "Forgot your password?" pada halaman utama facebook atau "Account Settings" bila anda sudah login di facebook.
- Jika anda tidak dapat me-reset password akaun facebook anda kerana e-mel untuk anda untuk login sudah sudah ditukar, sila ke "help page".
- Pastikan anti-virus di komputer up-to-date, buat scan virus, buang file tidak berkenaan. Jika anda tidak melakukan ini, komputer anda telah dijangkiti, berkemungkinan akaun facebook anda bakal dijangkiti sekali lagi.

CCleaner
http://www.piriform.com/ccleaner/download (digunakan untuk membuang file yang tidak berkenaan di komputer anda)

Malwarebytes
http://www.malwarebytes.org/products/malwarebytes_pro ( perisian terbaik anti-malware untuk scan malware pada komputer anda, paling tidak sila scan seminggu sekali )

SuperaAntiSpyware
http://www.superantispyware.com/download.html ( perisian terbaik anti-spyware untuk scan spyware pada komputer anda, paling tidak sila scan seminggu sekali selepas scan malware )

P/S: Virus/worm selalu bertukar mengikut peredaran masa, mengambil masa untuk syarikat anti-virus meng-update versi anti-virus mereka untuk membolehkan perisian anti virus mengenal-pasti virus/worm terbaru yang ada.

Makluman - Orang yang membuat virus juga mampu membuat virus terbaru yang tidak boleh dikenal-pasti oleh perisian anti-virus.



klik gambar untuk lebih jelas


Jenis file virus facebook di atas:
- Flash-Player.exe


Nama virus di atas:
- koobface


by ©eXYanne Collection

Related Post



7 hacking script:

beaty said...

menyampah betul sia ni chat hi how are you..nasib baik sa inda ni suka fb sekarang ni..hehe

bh nice info ni kan aki

de engineur said...

good tips, Aki.
Nasib la nda selalu masuk fb, klu nda terserempak juga kali dgn 'hi, how are you' punya virus ni.

Aemy Shamy said...

hoho nice tips! nasib baik sy x pernah on fb chat..xda masa mau chat2 ni...sy prefer lg pm..hehe.. ^^

Dida mumin♥ said...

thanx...walaupun mmg terlalu jrg sekali berchat FB tp still nice info ni..tq akidal..

kay masingan said...

eh inda faham lah aki..huhuhu

Armstrong said...

Cara kedua juga la paling senang... and tu End Process tu sangat sangat penting oo kan. Kalo ada program yang degil mo mati, kasi end process ja, settle hahaa.

Ccleaner my fav tu. Ini wajib mesti ada di laptop sepa-sepa ni. Suda la free, nda mo meh kan. Selain tu, sia guna TuneUp Utilities juga. Ini terpaksa main crack la wakakaa.

Ba thanks for the info, dude.

Yvonne Iman Felicianus said...
This comment has been removed by the author.

Sharing is FUN!

[ HOT!! ] This Week Top Rambling..