Thursday, February 16, 2012

Tanda-Tanda Anda Dalam Golongan Cinta Monyet

THURSDAY is A DAY FOR SI AKI to contribute (write a post) in SABAHAN MALAY.. In case U didn't understand,please leave at the comment if you are interested to read, and I'll try to manage doing some translation.. Thanks for reading Tremendous Thursday!!


Seperti yang kamurang semua tau, mesti kebanyakan kamurang pernah merasai nikmat cinta monyet kan??? Siapa tida pernah, rugi la zaman remaja kamurang.. Kuyak berabis.. ^_^.v..

Cinta Munyit menurut kamus si Aki adalah cinta yang macam munyit punya.. Ya lah, ni ari si kawan, bisuk si kawan.. Semua dia mo antam.. Ha ha ha..

Well, cinta monyet ni juga la sebenarnya step to move forward.. Ke arah yang kita bilang cinta sejati.. So, mungkin kamurang pernah jatuh cinta ala-ala munyit ni, mari kita tingu, kamurang sebelah mana..

 Kuat Begayut
Kamurang tau juga munyit tu apa kan?? Ya, munyit la.. Yang pandai begayut di pokok tu.. Tapi kalau manusia yang begayut-gayut di pokok, mesti kena hantar sana Bukit Padang sudah kan?? 

Maksud si Aki ni, yang begayut di telefon siang malam tia pandai berhenti.. Kalau boleh, kasi biar tu bil telepon bapa ratus2.. Yang penting dapat becakap.. Padahal yang kena cakap tu, tiada-tiada punya hal..  Kalau yang Cinta Sejati tu, dia begayut juga, tapi nda la sampai seharian bah.. Abis masing2 sedar tanggungjawab sudah kan..



Kuat Jeles
Macam munyit, tia mau kena rampas makanan dia, ahhh, gitu la juga tu kalau orang cinta munyit.. Yang tiada-tiada pun dia mo jeles.. Sebenarnya, jeles tu bagus.. Sweet orang bilang.. Tapi kalau sama anjing kucing pun dia mo jeles, aiya, ko sama ja macam tu munyit.. KO PAHAM ka tida ni?? Maksudnya, jan ko jeles benda yang tida patut-patut kalau ko tia mo kana panggil munyit..


Masih Ada Ruang Lagi
Ahh, yang ini konpom ko munyit.. Kamurang nampak tu munyit kalau makan, dia simpan sikit di mulut?? Ahh, sama la tu macam urang yang dalam Cinta Monyet.. Dia bilang dia cinta si A, tapi bila nampak si B, masi lagi dia mo mengurat-mengurat.. atau nda pun masi dia kasi can orang lain mengurat dia.. Ahh, itu la tanda cinta munyit.. Dia tia tau lagi sepa dia mo cinta.. Munyit-munyit.. Ko mimang munyit..


Kuat Merajuk
Nda tau la kalu munyit pandai merajuk, tapi si Ara (munyit si aki dulu) kalau dia tidak kena sayang-sayang, dia pandai lari balik pigi hutan.. Mo kena pujuk juga, baru dia balik.. Ahh, kalau kamurang ni jenis yang telampau kuat merajuk, sama la kamurang macam tu munyit..

Yalah, ko tau sudah gf/bf ko sibuk, ko mo minta macam-macam juga, lepas tu dia cuba sedaya upaya dia mo laksanakan, tapi nda dapat, TRUS KO MO MERAJUK, memang ko munyit la.. Yalah, tia pandai paham pasangan kan, itu lah munyit..

Memaksa
Ini lebih kurang ja macam kuat merajuk.. Bila si kawan tia dapat laksanakan apa ko minta, ko paksa-paksa-paksa-paksa.. Ah, berabislah ba memaksa.. Sampai kadang-kadang ada yang si Kawan terpaksa korbankan sesuatu yang besar untuk mo tunaikan kemahuan ko ja.. Itu la paling munyit.. Adadadada...  Ko pikir ko la paling manang tu kalau ko dapat paksa si Kawan.. Jan ja dia pun jadi munyit, kasi tinggal ko bisuk, baru ko tau..

Suka Minta Puji
Bila ko dapat munyit baru, ko suka betul tunjuk-tunjuk sama munyit lama ko yang ko ada baru sudah.. Kalau yang setakat mo kasi bukti sama munyit lama yang munyit baru tu lagi bagus tia pa.. Ini tidak, ko pi canang-canang 1 masyarakat yang ko punya munyit baru ni hebat, hensem, macam Justin Bibir la.. Ya lah, habis ko mo kasitau satu bandar/kampung ko ada munyit baru.. Kalau yang tahan 3 tahun sudah, sa buli terima, ini baru 1 minggu, yang minggu dapan dia, konpom munyit baru lagi ko canang-canag.. ahhaaa, itu la paling munyit..


Gatal
Tia tahan ni, semua la mau.. Skijap-skijap update di fesbuk mo cium si munyit, skijap-skijap mo peluk, tia lama lagi, mo masuk bilik trus, mo jumpa.. Oi, kalau ko bukan munyit, ko SMS ja si Kawan, sa rindu ko.. sama mo XOXO ko.. kan senang.. Ko update 1 kali 1 hari di dinding pesbuk kau, cukup la.. orang tau juga tu ko Cinta dia.. Nda paya ko mo jadi cam munyit, semua pun ko mo kasi tengok tiap jam.. Motif?? Mo tunjuk ko saturang ja yang becinta.. Munyit la ko.. :D

Banyak lagi sebenarnya ni tanda-tanda cinta munyit ni.. Kamurang sendiri pun tau juga apa kan.. Tapi, ada juga Cinta Munyit yang lama-lama pandai jadi Cinta Sejati dan terus kawin kan?? Ahh, itu bagus, durang belajar 1-1 untuk jadi orang.. Tidak mo stay jadi munyit terus..


Kamurang rasa, di mana si Aki dapat semua fakta ni?? Ok, terus terang si Aki tulis ni sebab si Aki pun munyit juga dulu.. Ahh, di atas tu lah tanda-tanda ke'munyit'an si Aki.. Ha ha ha.. Comel kan??

Tapi ya, itu cinta munyit juga la yang paling banyak bagi pengalaman.. Best juga melalui semua tu.. Kalau ko tida melalui semua tu, ko mimang paling rugi abis nda pernah jadi munyit.. Mesti hidup ko bosan and forever alone kan??

So, siapa pernah jadi munyit tu, sila share ni post di fesbuk kamurang!! Jujur ah.. Jan ko mo tipu2.. :p


Aki : To Find a Perfect Love, be sure to READY to Cover the Hole of Weaknesses in yourself and your partner..

Related Post



25 hacking script:

♥Audeanor®♥ said...

Selamat Thursday. Hahahha si Aki munyit??? Pingsan sia skjap...besa lah baitu belajar dari pengalaman :)

Elih Japahar said...

Ngam lah ni Aki, sa rasa semua pun pernah rasa sinta munyit ni..

*napa related post ko ni lain macam sikit? style kah? haha

Yvonne Iman Felicianus said...

aki!saya suka ini barang!heii saya pun mcm pelan2 mau tukar jadi urg sudah ni.nda suda suka gayut nda suda ada mau simpan2 ruang nda suda mau merajuk 3 hr 3 malam gatal n mau tunjuk2 tu sa nda buat gtu la sa main tapuk2 lg cinta baru sa cinta lama seja yg suka meyibuk!teeettt!tapiiii semburuh itu masih la so far mcm mau kuranggg sudah,dtg2 ja.heii!penyakit lama la katakan.

Wyne @ Mouren Mauve said...

Munyit tul punya cerita. hahaha..

Aki said...

Audeanor : ha ha ha.. ya, pengalaman mendewasakan.. :p..

Elih : itu la tu.. :D.. kalau nda pernah rasa yang rugi kan?? :D.. oh, nda tau, sa pasang2 ja tu.. :p..

Ebon : ha ha ha.. bagus la ba tu.. :).. jan ko trus2 jadi munyit ah..

Wyne : Sudah sa bilang cinta munyit.. ha ha ha.. :D

Just said...

hahhahha... ini story munyit bikin sia katawa sendiri.. nasin baik d bilik.. hahahhaha... ko jg la plg munyit aki!

Aki said...

Just : ha ha ha.. err, kelebihan ba tu kan kalau gitu?? :p.. ha ha ha..

Yvonne Iman Felicianus said...

@Aki

Hhahahaha..matai!

Si tuKAng Tulis : dAyang.Ku.AminaH said...

HAHAHA...Punyala lwk.. aduy.. munyit3 ba d antam..

Cody@Farid said...

Munyiton...betul...hahahaa anyway nice post, mau follow si Aki ble kaini kio.. Singgah kalau berani..laaa hehe! http://faridmalik86.blogspot.com/

Yana Khai said...

hahaha....lawak la dik....mmg munyit...hhaha...


:p

Azeanthy Paiman said...

haha...sy hrp cinta sy bukan macam itu kunyit pnya cinta la aki...hehe.

Meitzeu said...

LOLz :D Sabahan boleh bah.. Malay dia!

mt
Meitzeu @ Blog

Meitzeu @ Facebook

Meitzeu @ Twitter

Merryn said...

Cinta Monyet and Puppy Love sama kan?

Aki said...

dayangku aminah : ha ha ha.. kesian tu munyit kan?? :D..

Cody@Farid : hahah.. thengs follow.. sudah sa terjah tu.. :D..

Yana : Hahaha.. akak paham jugak ke?? :D..

Azeanthy : ha ha ha.. betul2.. eh, ko tu cinta sejati da tu kak yan.. ^_^.v..

Meitzeu : he he he.. Terbaik ka?? :D..

Merryn : Exactly.. the same.. if I'm translating this, the title gonna be the PUPPY LOVE.. :D..

unladylike said...

ahahaha mimang munyit tul, sy ada pasangan contoh ni??? hahahahah

SimplySeoul said...

So those are the reasons kenapa org ckp cinta monyet sbb ala2 monyet juga kelakuan tu. hehehe.

Eryati said...

ahahahah...sy ketawa ni baca ni entri ko aki. Ya betul tu..sebab sy pun ada perangai kemunyitan dan sy kenal beberapa ekur munyit masa tu...skrg klu mau ingat mmg rasa buduh jak jd munyit..hikhikhik...apalagi klu skrg tu musim fesbuk..nah sana la bebudak skrg kasi nampak kemunyitan durg...SOKONG!

Armstrong said...

Kalo berdasarkan berapa kali and brapa lama sia bergayut kan... mo banyak kali suda la sia jadi munyit tu. Wakakaa.

Aemy Shamy said...

rugi la sapa2 yg x pernah jd munyit kan aki :p
cinta munyit la paling mengarut, janji mau kawin la kunun..spm pun blum pass..pergh! gila2 jg oh dlu kan..nasib sy main2 ja dlu..hahahaa :p tp xpa, pengalaman kn ;)

kay masingan said...

hahaha
saya pernah jadi munyit o aki..aduh..:)

over my twenty years said...

aki kalau yg cipat jatuh cintan macam mana la?

Miki Aya said...

yay! kita serupa.... la kunu sikit2 :p

dyg said...

hahahahah kejam ko Aki

Anonymous said...

cantik bhs sabah nya. senang bila dibaca

Sharing is FUN!

[ HOT!! ] This Week Top Rambling..