Friday, July 1, 2011

Pernah Anda Terfikir..

Dapat dari SINI..

Pernah ka kamu tertanya tanya, kenapa orang kerja di Call Center di bayar gaji yang mahal, padahal kerja diorang bukan susah sangat pun.... cuma sambut telefon dan jawab soalan dan layan karenah pelanggan.  (hello,bla bla bla.. Hahaha)
Baik la, c Aki bagi beberapa contoh perbualan pekerja Call Center bahagian I.T dan pelanggan.






Tech Support: "Saya mahu encik right-click dekat Desktop."
Pelanggan: "Ok."
Tech Support: "Ada keluar pop-up menu?"
Pelanggan: "Tiada pun."
Tech Support: "Ok. Right click sekali lagi. Ada nampak pop-up menu?"
Pelanggan: "Tiada."
Tech Support:: "Baik la encik. Boleh saya tahu apa yang encik buat dari tadi sampai sekarang?"
Pelanggan: "Sudah tentu, awak suruh saya taip 'click' jadi saya taip 'click' la." 



Pelanggan: "Saya sudah terima software update yang awak hantar, tapi kenapa saya masih dapat mesej error lagi?."
Tech Support:: "Encik sudah install update tu?"
Pelanggan: "Belum. Oh, kena install dulu ka?"


 
Pelanggan:: "Saya perlukan komputer ka untuk guna software kamu?"
Tech Support:: ?!%#$ 



Tech Support:: "Apa jenis komputer yang awak ada?"
Pelanggan: "Yang warna putih." 



 
Tech Support:: "Taip 'A:' di skrin command prompt."
Pelanggan: "Macam mana mau eja tu?"



Tech Support: "Apa yang ada di skrin cik sekarang?"
Palanggan: "Gambar patung teddy bear yang boyfriend saya belikan dari Hong Kong." 



Pelanggan: "Awak mesti baiki komputer saya. Saya perlu print document penting ni tapi komputer saya tidak mau on macam biasa."
Tech Support: "Apa yang dia tulis situ?"
Pelanggan: "Sesuatu pasal error dan non-system disk."
Tech Support: "Lihat komputer anda. Ada floppy disk di dalam ka?"
Pelanggan: "Tiada, tapi ada sticker tulis sini cakap Intel inside."
 


Tech Support:: "Apa yang tertulis di skrin sekarang?"
Pelanggan: "Dia tulis sini, 'Hit ENTER when ready'."
Tech Support:: "Lepas tu?"
Pelanggan: "Macam mana saya mau tau bila dia sudah ready?"



Aki : Hm,selalunya,c Aki akan tulis Dialog sebelum membuat Panggilan ke Call Centre.. Dulu la.. Hahaha..

by ©eXYanne Collection

Related Post



24 hacking script:

Amiirah Cassan said...

mwkakaka kasi gaji durang banyak2 , bule gila ni kalau semua yang call durang suma palui2 gini , mwakakaka lucu eh , astageee

virgo19 said...

klu la hr2 deal dgn org2 mcm ni hhhmmmm mmg gila eh dorg....org penyabar ja ni yg tahan keja sna sebulan..hehe

:DiDa: said...

Limpas dulu...bah! pg tidur laa...

Aki said...

Miira : Hahaha.. tekanan kan??

Aki said...

Virgo : Kawan c Aki kerja sana.. masi idup lagi.. haha..

Aki said...

Kak Dida : Mo tidur la ni.. Hahaha..

virgo19 said...

haha...makanya kwn c aki 2 penyabar...kesian dia kn...salute eh dgn dia...

Aki said...

Hehehe.. Tu la.. c Aki pun salute ma dia ni.. ^_^.v..

ABU said...

berat gak la kerja diorng ni..trpaksa tahan hati kalau kena maki olh pelanggan

Yvonne Iman Felicianus said...

sa nda buli kerja gini tinggi darah ni sa nanti.. bikin pening ni..adeh..

Aki said...

Sbu,tu yg gaji drg ni mantap... hehehe..

Aki said...

Evon,bah,samala.... hahahaha

nunui Joe said...

haha susah juga tu keja dorang tu. Busy memanjang. (cewah macam tau) haha. Bagus oh tulis dialog :D

Azeanthy Paiman said...

haha..klu hari2 jwb calling mcm tu,mmg pecah perut oo kn aki.hehe...=)

nowriz said...

hahaha... betul!3x ni kerja call center kan.. kalau teda kesabaran yang tinggi.. kompom boleh kena darah tinggi.. atau ada juga la customer menangis kena maki.. hehehe...

p/s: sy selalu jadi IT support tuk daddy sy... sedang ko wat keja tiba2 hp bunyi.. tanya ming, macamana kasi idup wireless laptop ni?? selagi nda jumpa penyelesaiannya.. selagi tu hp nda berenti bunyi.. lalala daddy ku..

kay masingan said...

hhahahhahahaha....saya buli bayangkan mcmana kerut muka si call center o....

Yen said...

baru pla baca btul2..yang pertama tu dia ingat 'write' bha kan..bkn 'right'..hahaha.

Anne Nurain said...

ssh jgk kn klu org yg ndak tau psl komputer ni..
bikin panas!! ahahaha..

p/s: nsib aku x jd keja software support hr tu..lau ndak, pingsan kali menahan marah.. ahahaha

Aki said...

nunui : Hahaha.. tu la.. ksian ni..

Aki said...

kak yan : Kalau setakat bikin ketawa ja,teda masalah,jan yang bikin panas. hahaha..

Aki said...

kak Nor : ini baru yang buduh2.. kalau yang bikin panas?? hahaha.. Hm,ko ada bakat sa tingu ni kerja d Call Center.. :-p

Aki said...

kay : Hahaha.. saya membaca pun sambil bekerut muka la.. :-p

Aki said...

Yen : Yeahhhahahaha.. Gitu la tu sebenarnya.. :-p

Aki said...

Nang : Kalau ko kerja di call center,ari2 c aki ada masalah tu.. Hehehe..

Sharing is FUN!

[ HOT!! ] This Week Top Rambling..