Friday, August 19, 2011

Tips Blogging #1

Hey hey hey!! Hai ahli-ahli karut.. Ok,pertama kalinya,si Aki nak share pasal tips-tips blogging.. ^_^.v.. Hehehe.. Wey,si Aki ni bukan lah siapa-siapa untuk berbangga kan.. Cuma,tidak salah sekiranya berbagi pendapat sesama kita..


Ok,jenis tips yang si Aki nak share hari ni adalah IDEA!! Yeah,jika anda perasan,beberapa hari ni,si Aki selalu buat post marathon.. 3-7 post satu hari.. Dan tiba-tiba, c Oyen ni pun tanya la,dari mana dapat idea mencurah-curah??

Sebenarnya,bab-bab idea ni,jika anda perasan,anda semua memilikinya.. Cuma hanya anda tak tahu ataupun tak nak cakap.. ^_^.v.. Betul tak??
Ok.si Aki kan kaki karut,so,apa pun perkataan,si Aki boleh jadikannya satu karangan.. Ingat lagi waktu zaman skolah dulu?? Cikgu selalu bagi kerja tatabahasa..

"Murid-murid,buat ayat darupada perkataan Globalisasi"

Lepas tu murid-murid pun akan bagi idea masing-masing.. Contoh.....


"perkongsian glabalisasi masa kini membolehkan kemajuan dapat dikecapi bersama oleh seluruh dunia tanpa sempadan"

Langsng tak mengerti pun pasal globalisasi,yang penting faham apa yang berkait rapat dengan perkataan masa tu.. Hahaha.. ni semua guru darjah 6 si Aki punya kerja la ni..

Wey,come on la,masih tak dapat lagi?? Kan dah bagi contoh di atas tu.. Maksudnya,kita buat ayat daripada 1 perkataan la.. Apa susah?? Kalau tak puas hati dengan satu ayat,bagi 1 karangan.. Hehehe.. Yang paling penting,kita ada sesuatu untuk dikongsi bagi setiap apa yang kita karutkan itu..

Contohnya entri ini :

http://exyanne-collection.blogspot.com/2011/08/entri-awet-muda-ibuku-seorang-perantau.html

Weyyy,itu lawak bodoh la.. Apa?? Takde pengajaran?? Come on,baca balik..

http://exyanne-collection.blogspot.com/2011/08/petua-untuk-awet-muda-dan-berseri-seri.html

Haaa.. nampak?? Ok,maksudnya,setiap daripada apa yang kita kongsikan tu,mesti baik punya.. ^_^.v.. Daripada kita sibuk mengutuk orang ja,lebih baik kita share sesuatu yang bermanfaat untuk semua kan??

OK,you sudah hidup berapa tahun?? You don't have anything to share meh?? Kucing berak dalam rumah,macam mana nak bersihkan dengan cara paling efektif.. eh come on la.. Setiap hari kita melalui benda-benda baru.. Hari baru,Tarikh baru.. eh,betul kan.. adakah kita akan jumpa lagi 19hb Ogos 2011 lepas ni?? Takde kan?? Haaaa.. So,semuanya baru hari-hari.. Heeeeeee...

So,kita share anything with semua orang,tanpa mengira waktu,itu barulah blogging.. Betul tak?? So,kalau ada idea tu,cepat-cepat lah taip dan post.. Nanti si Aki singgah baca..

ApA?? Perkataan yang si Aki gunakan untuk post ini?? Oh.. ya.. 1 perkataan sahaja.. IDEA.. simple kan?? ^_^.v..




Aki : Rasa diri sangat bodoh share sesuatu yang bodoh menyebabkan anda jadi bodoh.. Eh,sharing ni,kira benda baik la.. Mungkin bukan untuk kita,tapi untuk orang lain.. :-p

by ©eXYanne Collection

Related Post



11 hacking script:

SIRONAIDURA said...

nah itulah mslh dia aki, ada idea tapi tdk tau mcmna mau tulis pastu lupa...hilang la tu idea...
hehe..lps ni mau rajin la ingat balik apa guru darjah 6 sy ajar....kekeke :P

Aemy Shamy said...

nah ini lah yg bikin sy salute sma ko ni..hahahaa...
betul jg tu, idea mmg sntiasa ada di mana2...sy actually banyak idea jg dlm 1 hari..tp kdg2 malas mau publish banyak2 so sy simpan utk next day..klu sy x save tu idea d mana2, konfim sy akan lupa & terpaksa ambil idea lain yg cross in mind..hehe...
ko ni kalau bawa p debate msti best kan, ada ja benda mau cakap..hahaha ^^

v said...

hahaha sa natau la napa tapi selalu sa baca ko ni aki selalu juga sa ketawa...cua ko curahkan kelucuan ko tu mah sa sikit (share2 kunun) supaya banyak juga org p blog sa :D meeheehee!

Just said...

dari kita ja baitu kan aki.. ;p

beaty said...

ada juga idea dia tapi kan dui x tau mcm mana mau kasi keluar semua ni..deiii penat2 ja fikir kan aki..kalau sia teda suda idea tu..bh sa sharing gambar la kunun atau news kan

nowriz said...

hihi.. idea ada.. tapi mo huraikan tu alahai bikin paning kepala.. bukan apa takut melalut nda tentu2..

karut2 berisi nda apa.. kalau hari2 karut semata2.. boring juga kan..

terjejas kualiti blog.. ececehh..

Kian Fai said...

Ge-ro-ba-lai-za-sion! Chun ni! :P

Beatrice Bianus said...

yeahhhh itu dia c aki...sy punya msalah bila mo bblog ni ialah nda tau cam na mo buat ayat...biarpun sy ni bakal mjadi sigu bm..adhoiii...

echaRierie said...

hahaha..setuju2..
tp blog sy ndada itu semua..
semua hantam sj..hahaha..

chegu carol said...

Goods tips Aki.
Kalau sa time cuti sskolah, blog mcm ko punya lah yg sa suka..ada saja entry mau di lawat.

Tapi satu yg mungkin jadi downside dia on the long run ialah...kalau selalu post lebih dari 3 entry dalam 1 hari...kdg2 blogger lain akan cenderung untuk baca saja tapi tida kasi tinggal komen...itu hasil sharing sama blogger2 yg lain duulu masa ada blogger gathering sini KK :) But then again, itu cuma satu hal kici saja la :)

kay masingan said...

kadang2 memang idea akan tipis..diikuti dengan mood yang selalu tidak tentu..heheh
jadi cedok dari berita sajalah yang paling senang,,kikikiki

Sharing is FUN!

[ HOT!! ] This Week Top Rambling..