Thursday, August 18, 2011

Tutoring AutoCAD

Hm,Selasa lalu,ada 1 orang budak baru masuk.. Menggantikan tempat Pak Abu,yang si AKi ceritakan di SINI.. Ok,budak baru ni,memang peramah,hari pertama,dia sudah boleh main-main dengan si AKi.. So,peramah la tu.. Hari pertama tu juga,si Aki tumpang motor dia balik rumah.. (kejam kan si AKi)

Berbeza dengan si Aki waktu baru mula masuk dahulu,kami diberi seminggu berkenalan dengan rakan-rakan sekerja dan juga perisian Autocad. Tapi,Incik Wafa ni,hari pertama,belum apa-apa lagi ,dia sudah mau belajar AutoCAD..


Tapi si Aki tidak ajar,si Aki cakap,main-main dulu sementara boleh.. ^_^.v.. Lepas tu,semalam pun,seharian dia minta si Aki ajar dia AutoCAD.. Pun si Aki tidak ajar.. Haha.. Kejam.. Masih lagi dengan dialog "Kau main-main la dulu tu AutoCAD"....


Tapi hari ini,sudahlah si Aki lambat datang opis (dan update blog) masuk2 opis jak,dia da sedia minta ajar.. Ok,kali ni,memang tak dapat ditolak lagi la.. si Aki pun bagi sedikit tutoring..

Ok,ingat ya semua,si Incik Wafa ni lebih kurang sama dengan kebanyakkan anda semua.. Tidak tahu apa itu AutoCAD,dan ada basic memahami lukisan.. Jadi,kalau kamu faham dengan apa yang si Aki cakap lepas ni,maksudnya,si Incik Wafa pun faham.. Kalau kamu semua tak faham,maksudnya,Incik Wafa pun..........???


LUKISAN STRUKTUR

Lukisan struktur berbeza dengan Lukisan arkitek. Lukisan Arkitek memperlihatkan ciri-ciri bangunan seperti yang kita nampak pada luaran,tetapi lukisan struktur yang merupakan kunci utama kekuatan satu bangunan,anda hanya akan dapat melihat bahagian ini sewaktu pembinaan baru berjalan..

Lukisan Arkitek

Lukisan Struktur



Lukisan Struktur terdiri daripada :
Asas (Foundation)
Tiang (Column)

Rasuk (Beam)

Besi Pengukuh (Bar)
Besi Pengikat (Link)
Lantai (Slab)


Ok,itu adalah asas-asas yang perlu ada dalam lukisan struktur.. Jadi,semua ini perlu Layer di dalam perisian AutoCAD.. Setting Layer merupakan satu kerja yang senang keranan ianya perlu sekali setting sahaja. Namun begitu, teknik selepas ini perlu di ambil perhatian..

Kepada sesiapa yang mempunyai pengalaman menggunakan perisian AutoCAD,sama sepert Photoshop,anda boleh menggunakan hanya keyboard dan mouse untuk membuat keseluruhan kerja. Keyboard untuk shortcut key. Tapi kebanyakan mereka yang baru,masih tidak mengetahuinya,maka,terjadilah kes mencari button dalam interface AutoCAD.

Prinsip asas bagi memulakan Lukisan Struktur adalah :

Mulakan dengan Architect Base Grid Line.. 



Lepas tu,Buat Column Placing..






barulah kita teruskan kepada Beam Extension..






OK paham?? Anda baru membaca,si AKi menerangkan kepada si Wafa dengan lebih terperinci tadi.. dan anda baru belajar 12% tentang Lukisan Struktur.. Lalu si Wafa pun cakap...........

"Aki,nak rehat kejap ar.. Sambung lepas ni"

*KOTOH.. Haha..


Aki : Kepada yang baru mula bekerja,kalau senior cakap rehat dulu,percayalah kata-kata mereka.. ^_^.v..

by ©eXYanne Collection

Related Post



9 hacking script:

Amiirah-Cassan said...

tingu gambar pon pening suda kunun , hhaha gilaa , pa lagi baca tu arr aki ? hahaha BTW ! visit my new blog ! hahaha new kunun ~

beaty said...

pening...sia suka juga lukis2 ni aki tapi bukan yang pakai autocad..pakai pembaris T ..waktu sikul teknik dulu..terror juga tau

Nana Eddy said...

Kotoh tu apa?

Aki said...

Nana : Kotoh tu macam,PADAN MUKE ar.. :-p

fazrulnoor said...

haiyaaaa..apa itu drwg..x paham langsung oooo

v said...

hahahahaha! lucu...tp seriously lah, sa x paham oh. sa harap tu incik wafa paham la (good luck incik wafa!)

ROLLENS said...

wow.... rindu pula keja lama sa ni tau....hahaa..... design and build.... we on the same root aki...haha.. woopss...telebih sdh....hahaha

au'deanor said...

bengong sia tgk owh

Beatrice Bianus said...

wakakaka..sy tjuling bca..maksudnya c incik wafa pun tjuling la jga..hoho

Sharing is FUN!

[ HOT!! ] This Week Top Rambling..