Wednesday, September 7, 2011

Anda berbangsa apa??

Entri mungkin sedikit serius.. Hahaha..

Hm,si Aki terbaca sesuatu dari Bro,Don't Like that la Bro.. Sangat menarik dan si Aki ingin elaborate something..Ho ho ho..

Sebelum tu,sila baca Comic Strip ni untuk memahami apa yang ingin si Aki dan the Bros kongsikan ni.. ^_^.v..


Klik untuk lihat dengan lebih jelas tanpa kanta..

Sedikit kata-kata dari the Bros, Ernest
" So here's the point I'm trying to make; I would really wish people would stop saying that they are Malay, or Chinese, or Indian or whatsoever when asked. Even when we fill up forms in Malaysia, we have to tick in the check box to define our ethnicity. Are we really that racist? We should only be taking ethnicity into account for crime investigation purposes and other serious matters but not for things such as applying for a scholarship, or a job, etc. as it will result in racial profiling.

Isn't that a little ridiculous considering that we have been an independent nation for 54 goddamned years? We should be able to call categorize ourselves as Malaysians and shouldn't differentiate ourselves solely by skin colour. Then like that-lah only we are betul-betul ONE Malaysia! "

 So,kita semua boleh faham maksud bro Ernest kan?? Satu cadangan yang bagus,di mana,keadilan lebih terlaksana dan lebih 1Malaysia,seperti yang diwar-warkan.. 

Di Mana semangat kemerdekaan kita?? Setelah 54 tahun negara kita merdeka?? So,rasanya,selepas ini,kalau ada orang bertanya si Aki

Manusia : Aki, U orang apa??

Aki : Malaysian!! and Proudly as Sabahan too!! ^_^.v..

Let's us Proud to be Malaysian!! ^_^.v..




Aki : Berharap sangat agar isu melibatkan kaum tidak dipolitikkan.

by ©eXYanne Collection

Related Post



11 hacking script:

Gunaqz said...

Hello Aki! :-)
I'm Malaysian by nationality, Dusun by ethnicity.

Menyebut nama bangsa bukan satu aktiviti perkauman. Sengaja menutup apa-apa peluang (pekerjaan, pelajaran dan sebagainya) kerana race favoritism barulah RACIST.

Pengalaman peribadi saya, di negara lain pun bila isi borang, ada juga ditanya apa bangsa dan nationality. Bezanya dengan Msia, mereka gunakan data itu untuk statistik, bukan untuk mengenalpasti siapa yang perlu ditutupkan peluang. Understand what I mean? :-)

Aki said...

Iya Gunaqz,but then,yalah,U know why,sebab me seeing the pihak pengurusan punya tindakan over here,feel sux when they just turnover the borang like dat ba.. sa paham juga apa tujuan dia sangat-sangat. But then,rasanya, Malaysia should apply this one, sebab pihak pengurusan pengambilan or anything,selalunya... paham2 sajalah.. hahaha.. sa sudah nampak semua itu.. And sa lagi hormat Indonesia dengan sistem ethnicity durang.. Hehehe.. Sa rasa ko pun tau juga pa maksud sebenar si Aki kan?? Hahaha..

nowriz said...

sy orang malaysia.. n, proudly sabahan.. suku brunei mix kadazan.. tapi bila tick di form.. im malay.. hihi :p

pasal tu komik kan.. teringat dulu2 b4 sy pakai hijab.. sy selalu kena bawa cakap bahasa cina.. hihi.. ;)

Yvonne Iman Felicianus said...

Saya juga bangga!!malaysian and sabahan of cos!u rock AKI!!!

Ernest Ng said...

yo thanks aki for featuring my comic here! awesome bro la u!

raihan said...

yg ni baru bkn karut rex.~hoho!
ko taw tak sbnrnya nak mendefinisikan terlalulah luas.
kalo nak betul2 one malaysia mcm bangsa indonesia myb kita kene wat sumalah sama.
tolak sekolah aliran lain.wajib kan bhs kebangsaan disuma sekolah.
get it.

Elih Japahar said...

Of course la berbangga bro !

Azeanthy Paiman said...

ya..agreed with u aki!!!


selmaat hari merdeka aa..=)

beaty said...

aki...kalau boleh kan kasi hapus tu ethnicity bh..erm for what dia mau tau ko malay ka bumi ka indian ka apa ka..yang penting malaysian..

nunui Joe said...

Aki sebenarnya sy org... bumi. Haha. Inda bah. Malaysia Boleh! :D

Dida mumin♥ said...

Akidal..mula-mula saya dtg sini (2004) ada student indonesia tegur saya sebab dia dgr saya ckp sabah tru the phone, bila sudah rancak becerita saya tanya dia bangsa apa, dia bingung dan tidak tau then dia jwb i'm indonesian...sampai sekarang saya ingat sebab dia buat saya berfikir pasal bangsa..siapa sebenarnya yang buat kita mengkelaskan diri mengikut bangsa selama ini?

Sharing is FUN!

[ HOT!! ] This Week Top Rambling..