Thursday, October 6, 2011

Tips Ketika Menghadiri Temuduga

Membuka cerita dengan Tips Ketika Menghadiri Temuduga.. Asyik-asyik tips je si Aki ni kan?? Takde keje lain.. Ok.. Ini tips cukup senang.. Berdasarkan pengalaman sebagai warga yang ditemuduga dan menjadi penemuduga..


Sebelum tu dinasihatkan mereka yang pemalu macam si Aki,untuk buang perasaan malu tu jauh-jauh.. Ingat,anda bakal menghadapi temuduga!! Jadi,FIRST IMPRESSION itu sangat penting!! Biar anda menjadi yang paling menarik pada hari tersebut..

OK,sebelum tu,mari singgah blog Audeanor, dan kita tengok cerita pengalaman beliau pasal interview ni..

http://blog.audeanor.com/2011/10/job-interview.html

Ya,tepat sekali.. Perkara pertama yang menarik perhatian si Penemuduga adalah...


Bentuk fizikal anda.. Ya,pasti.. Ketika si Aki bekerja di KFC satu masa dulu, Bos si Aki, Odu,pernah mengarahkan si Aki untuk menemuduga pekerja baru.. Alasan si Bos, dia banyak kerja yang perlu settle.. So,dia harapkan si Aki untuk buat kerja tersebut..

Masa tu,ada 5 orang candidate yang datang.. 2 lelaki dan 3 perempuan.. So,masa tu,bos cakap,ada 3 post kosong yang perlu diisi.. So,mula-mula,seperti yang si Aki cakap sebentar tadi, SCAN bentuk fizikal mereka.. Ok,lepas lulus,tanya mampu angkat berat atau tidak.. Untuk ujian,si Aki suruh mereka angkat meja yang ada di lobby.. Kerja gila si Aki..

Ok,finally, si Aki pun ambillah 1 lelaki dan 2 perempuan.. Kiranya nak ambil 3-3 perempuan sekali,sebab semuanya comel,tapi mengingatkan kerja di Dapur yang memerlukan pengganti ketika si Aki 'jual ubat' kepada staf-staf baru ini nanti,si Aki pun mengambil seorang lelaki.. Ha ha ha..

Jadi,pengalaman bekerja dan tahap pendidikan itu semuanya sekadar sandaran anda semata-mata.. Melainkan kerja profesional seperti Engineer dan Doktor yang memerlukan kelulusan berdaftar.. Selain dari itu,berharaplah dengan kelebihan fizikal anda..

Rasa kurang yakin dengan fizikal anda?? Ok,di Youtube,terdapat banyak cara-cara untuk kelihatan menarik secara sementara.. Cukup anda diambil bekerja, lepas tu, kembali kepada biasa.. Ha ha ha..

Selamat Mencuba!!


Aki : Patutlah si Aki selalu gagal interview dulu.. Terlalu berharap dengan kelulusan akademik.. Ha ha..

Related Post



11 hacking script:

Niena Pengembara Ilahi said...

erk.. yeke... akak nk header la heheheh (xmalu)

Daniel Chiam said...

Paling penting join si DC dalam misinya utk menurunkan berat badan sebelum keberangkatannya ke tanah air di hujung bulan November nanti...

Hahhahaha promo skeet XD

kay masingan said...

alah, jadi tidak adil lah kepada yang tidak mempunyai bentuk fizikal yang menarik ni kan aki? huhuhu

Nani said...

haha, mainkan kau Aki.. bestnya mengintebiu urang kan?tp aku blm pnh oh..

beaty said...

ahahah aki sa inda bersedia ni mauattend any IV ni..ermmm

Armstrong said...

Hahaa yang penting join si Daniel dia bilang... sia pun mo kasi turun ni. Nanti gemuk muka sia jumpa bloggers yang lain. Wakakaa.

Ba interview tu, kadang-kadang tinguk muka juga ni.

SoLy SoLicious said...

pernah di interview skali.,.ketar habis..haha

aiEz said...

aki,best kot interview org ni..boleh nakal kacau2 dorg,hehe..;p

Aemy Shamy said...

bg sy yg penting skill ba...bagus p interview pakai topeng, so rupa paras blakang kira...hee..

Elih Japahar said...

Skrg ni sa interview operator crane, mmg best interview org ni...haha, ada yg berketar2 dah tangan ketakutan

♥Audeanor®♥ said...

Nakal si Aki ni ;p

Sharing is FUN!

[ HOT!! ] This Week Top Rambling..