Tuesday, August 23, 2011

Lovey-Dovey Tuesday : Keyakinan

Ketika menaip entri ini,si Aki baru sahaja ingin berkongsi kisah lama si Aki apabila tiba-tiba....

Melody : Aki!!


Aki : Ya Mel.. ada apa??


Melody : Saya tiada keyakinan!!


Aki : Pasal apa??

Ok,si Melody merupakan klien sejati si Aki dari awal si Aki aktif di Zon Karut ini.. Anda boleh baca kisah si Melody sebelum ini di sini :

http://exyanne-collection.blogspot.com/2011/06/dia-tidak-menyayangiku.html
http://exyanne-collection.blogspot.com/2011/06/bagi-lelakiianya-sensitif.html



Hm,semalam,Melody mengatakan kepada si Aki yang Encik Boiprennya membawa dia balik ke kampung untuk berjumpa dengan orang tua Encik Boipren. Masalahnya, si Melody langsung tiada keyakinan untuk berhadapan dengan bakal menTUAnya..

Melody : Nanti,apa kata orang tua dia?? Lagipun,adik kepada si Encik Boipren punya Girlfriend adalah superb!! Nah,tengok gambar dia..


bakal biras Melody (bukan gambar sebenar)
Aki : Hm,biasa saja tu.. Bukan cantik sangat pun,plus kecilnya boobs dia.. Hahaha..


Melody : Cis.. Aki bah.. Hm,saya ni gemuk,lepas tu pemalu,nanti,mesti saya dibanding-bandingkan dengan dia..

Melody risau jika sekiranya dia akan dibandingkan dengan bakal birasnya. Dia sangat risau tentang perkara itu. Hm,mungkin ramai gadis-gadis lain di luar sana yang punya perasaan yang sama seperti si Melody ni kan?? Rasa takut untuk berjumpa dengan bakal mentua,malu dan macam macam lagi.

Aki : Mel,kalau seseorang lelaki tu sanggup bawa kau balik rumah jumpa orang tua dia,itu maksudnya kau harus berbangga.


Mel : Saya tau,tapi saya malu.


Aki : Ok,begini. Sekarang yang kau nak pegi jumpa tu,bakal mentua kau ataupun bakal biras kau??


Mel : Mestilah bakal mentua saya.



Aki : So,sekarang,cara yang paling senang supaya kau boleh regain balik keyakinan kau adalah,kau anggap orang lain di sekeliling kau macam batu. Maksudnya,kau tidak perlu beri perhatian kepada mereka dulu. Tumpukan perhatian kau kepada bakal menTUA kau dan Encik Boipren.. Dan lagi satu,bila lelaki mampu membawa anda balik ke rumah orang tuanya,bermaksud,dia sedang berbangga memiliki anda. Jadi,kau harus berbangga juga Mel.


Mel : Hm.... jadi kalau diorang masih bandingkan saya dengan bakal biras saya??


Aki : Pedulikan mereka.. Yang kau mau kahwin,Encik Boipren,bukan ibu bapa dia.. Yang penting,diorang menerima kau.. Jadi,biarpun kau dibandingkan,sekurang-kurangnya,korang sudah dapat restu.. Hehehe..


Mel : Hm,jadi kalau sekiranya saya malu-malu dengan bakal mentua saya??


Aki : Malu biar bertempat Mel.. Sekurang-kurangnya,bila orang bertanya kau menjawab.. Lagi comel.. Kelihatan macam kau seorang yang pemalu dan beradab,calon isteri yang manis dan penuh tanggungjawab.. Comel kan?? ^_^.v..

Lalu si Melody pun berterima kasih kepada si Aki kerana berjaya menenangkan beliau.. Ya,kebanyakkan perempuan cenderung untuk memikirkan imej mereka di mata bakal mentua sehinggakan perasaan malu,takut dan kurang keyakinan menyelubungi mereka.. Padahal,apa yang perlu dimalukan.. Betul atau tidak?? Sebab,seorang lelaki selalunya yakin dengan apa yang dia pilih. Dan dia akan membuktikannya dengan membawa anda berjumpa dengan orang tuanya. Kenapa anda tidak bantu dia menaikkan impresi orang tuanya terhadap anda?? ^_^.v..

Lagi entri Lovey-Dovey Tuesday yang lain di sini :
Koleksi Lovey-Dovey Tuesday


Aki : Ok,kalau begitu,hujung tahun ni,masa untuk si Sumandak berjumpa dengan kaum kerabat si Aki pula.. :-p

by ©eXYanne Collection

Related Post



17 hacking script:

kay masingan said...

betul tu aki.apa juga mau dimalukan..tapi mimang perempuan begitu lah ba tu..selalu berfikiran yang bukan-bukan...

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

kau nih pakar cinta kah? hahaha :P

Yvonne Iman Felicianus said...

Saya faham tu perasaan.in fact saya pun pemalu mcm si melody..heheh..tq AKI sa pun dpt inspirasi dr serita kau ni..

p/s : bha bawa la.sa mau jd flower girl nnt kalo kamu kawin :P

Yvonne Iman Felicianus said...

ptssss cantik gila biras si melody..ashley tisdale ka nama dia?:P

beaty said...

wakak dulu sia pun malu2 jumpa kunun...hehehh tapi nasib baik c mentua ok ni..

he he he...

nh bawa la si sumandak jumpa karabat ko..heheh

echaRierie said...

woah..klw sa pn msti pkr yg sm owh..haha..tp sa nmpk gf abg sa cool ja jumpa parent sa so sa pn mau cool la jmp parent bkl bf..wakakaka..
nice tips Aki :)

btw, bha kasi jmp jgn nda jmp itu gf ko sm parent ko..hihihi

meaw said...

imej tak penting,yang penting kelakuan tu ... and malu tu biarlah bertempatkan.......aki,sape si sumandak tu aki?kahkahkahkah!

meaw said...

imej tak penting,yang penting kelakuan tu ... and malu tu biarlah bertempatkan.......aki,sape si sumandak tu aki?kahkahkahkah!

Aki said...

kay : Hehe.. makanya,anggap orang macam batu.. ^_^.v..

Fee : Takde lah.. ni saje2 je tolong kawan nasihat apa yang patut..

Ebon : Wah,bagusnya,gembira dapat tolong kau.. nah kan,ada juga orang macam c Mel..

Beaty : Mentua ko paling COOL!! ^_^.v..

echa : dia cool sebab si Aki kasi nasihat tu.. :-p.. ko bulih juga tu Echa..

meaw : Yeah.. betul!! hm,ade kot gambar die kat dalam ni.. cari je lah kalau rajin.. hohohoho..

deDetz said...

lawak juga cerita kau ni Aki..hahaha
nice one ^^

Niena Pengembara Ilahi said...

hehehe... aki doktor cinta

nowriz said...

iya ba aki.. dulu2 masa mo jumpa bakal mertua.. tidur tak lena, makan kenyang... macam2 perasaan tu..

tapi sudah jumpa.. hihi... cool rupanya mentua ku ini.. hihi..

anyway, nice tips aki!! ;)

Elih Japahar said...

Boleh jadi pakar sinta sudah kau ni Aki haha!..

Eryati said...

mikirayou seja tu min malu2...padahal suka

Yen said...

aik..macam sa kenal pla c melody ni tau..hahaha!

Merryn said...

Aki betul in da sense that kita bukan nye nak kawin dgn bapak dia kan? tapi kan Aki, memang stress giler tau waktu first time nak jumpa keluarga si dia. banyak persoalan timbul kat dalam kepala otak kita... nasib baik lah merryn tok sah go thru all these dy..

Aemy Shamy said...

haha been there done that :p
sy pun dlu 1st time jumpa parents si bf sy nervous gila ni...b'gegar kpala lutut ok..mcm2 sy pikir masa tu, takut x kena suka la, dorg sudah ada calon lain la..hahaha...tp p jumpa ja, sy cool & steady & jd diri sendiri..syukur la smua bjln ngan lancar...yg penting kita yakin ngan diri ^^
klu parents tu jenis yg sporting mmg selamat la, tp klu yg cerewet...hmm sy x brani jamin..hehhee..

Sharing is FUN!

[ HOT!! ] This Week Top Rambling..