Monday, August 15, 2011

Yang kau bising sangat,Kenapa??

Hm,tajuk kontroversi.. Hahaha.. Ok,ini,saja-saja ja la.. Mengumumkan hari ini,bonus setengah bulan gaji kepada penjawat awam sudah masuk!!..

OK,yang pesara pula dapat rm500!!.. Terima Kasih government!! ^_^.v..


Teringat pula cerita dengan rakan se'opis' semalam.. Yalah,dia cakap,syukur dapat bonus setengah bulan ni.. Bukan senang nak dapat..

Tapi,still,manusia,sudah diberi betis,mau peha.. Tapi kata-kata dia sedikit sebanyak ada betulnya.. Dia cakap macam ni..


"Sepatutnya,bonus ni ikut percent kalau mau bagi.. Sebab nampak kurang adil"

Hm,ok,bagi si Aki,bonus setengah bulan itu pun cukup banyak membantu si Aki.. Si Aki sangat-sangat bersyukur dengan pemberian itu... Cuma,seperti yang dikatakan kawan tu tadi,memang betul la..

Pihak atasan,contohnya,mendapat basic gaji rm5k.. So,setengah bulan,mestilah dapat rm2.5k.. Kalau pihak bawahan pula gaji rm0.8k,jadi bonus setengah bulan mestilah dapat rm0.4k.. Jadi,untuk bulan mendapat bonus tu,pihak atasan dapat rm7.5k,manakala pihak bawahan jadi rm1.2k...

Pihak atasan memang seharusnya mendapat imbalan itu,kerana dia duduk di atas,dan dia punya kerja memang atas-atas punya la.. Tapi,logik ka pihak bawahan dapat macam tu saja?? Sama-sama perlu duit kan?? Sama-sama ada family kan?? Terbayang dengan rakan-rakan sejawatan yang duduk di bawah-bawah ni,ada anak bini.. Lepas tu,menjelang raya pula.. Apa la sangat yang diorang dapat cover tu kan??

Cuba la kalau bonus tu by %.. Contoh,pihak atasan dapat 50%,pihak bawah dapat 70%.. bukankah lebih seimbang?? Yang bawahan pun kerja setengah mati juga.. Yang bawahan pun menyumbang juga.. yang bawahan,silap-silap boleh buat kerja atasan,tapi atasan,belum tentu dapat buat kerja bawahan.. 

Apa-apapun,still terima kasih Kerajaan Persekutuan di atas bonus yang si Aki dapat.. Syukur.. Boleh bayar hutang yang berlambak-lambat tu.. ^_^.v..


Aki : Ada lah sikit boleh pakai dating nanti.. ^_^.v..

by ©eXYanne Collection

Related Post



10 hacking script:

Dida LiciouS ♥ said...

Akidal....syukur tp kalau ikut % lg banyak syukur kan?

Amiirah-Cassan said...

okay fine , nda phm aku sal keja2 ni , haha nda bah ,haha congrats lah dpt bonus , hihi XD bole bljaa , haha

Azeanthy Paiman said...

ish,xpdai bsyukur bah..syukur la bh ada kna bg elaun,dr lgsg xda kn...urmm...

echaRierie said...

hahaha..btl tue yan..syukur la bha kunun..hahaha..

si Aki..belanja bha..hahaha :)

misya mialen said...

aku blum check akaun lg ni ki..huhu

Elih Japahar said...

Syukur lah tu Aki..sy mau beli ticket balik kampung lagi ni haha! cukup sgt lah yg sy dapat..

Aemy Shamy said...

tahniah!!! hehe..besa lah tu..mna da yg adil klu gov..haha..x ba :p
tp better than nothing right, so bersyukur ja la...bah apa lg, blnja la..hahaha ^^

beaty said...

pstttt buli belanja kan aki?? senyum libar c aki..syukur lah tu kan...sapa mau bagi kan.

yeah suda ada betis mau paha lagi kan...ermm biasalah tu kalau manusia..yer ada betul juga yang ikut percent tu aki..baru seimbang bh kan..bagus ko kasi cadang sama PM. Mciam?

lilies.john said...

bah, sy mo turun KL la next week ni kalau mcm ni.. mo pok bonus si aki.. haha

kay masingan said...

sukur (bilang urang dusun)...asal ada lagi sikit...hehehe

Sharing is FUN!

[ HOT!! ] This Week Top Rambling..